Claes Dahlbäck varnar för fusionshets
I en intervju med Ekonomi24 pekar Claes Dahlbäck ut Gambro som ett varnande exempel. Han talar också om höstrusningen på börsen och erkänner att han är rädd att han missat tåget liksom besvikelsen över att man missat chansen att stämpla om Investors A-aktier i Ericsson.
”Jag har varit med om ett femtiotal affärer. Två har blivit riktigt bra – fusionerna mellan Astra och Zeneca och Stora och Enso. Men bilden att bara en tredjedel av alla fusioner lyckas stämmer med min egen erfarenhet”, säger Claes Dahlbäck.
I egenskap av gästprofessor vid Handelshögskolan i Göteborg har han gått igenom de affärer han deltagit i sedan 1970-talet
”Många fusioner görs av fel skäl. Styrelser och företagsledningar lyssnar för mycket på olika råd från investmentbanker och dras med i en våg bara för att det händer en massa i branschen. Sedan orkar man inte ta hand om förvärvet efteråt. Många företag köper dessutom bara för att bli större och glömmer att titta på aktieägarvärdet.”
Claes Dahlbäck är vice ordförande i Investor, ordförande i Stora Enso, Gambro, Vin & Sprit samt i Investors riskkapitalbolag EQT. Dessutom vice ordförande i SEB. Det betyder att han i allra högsta grad är intimt förknippad med den våg av företagsaffärer som svept genom svensk näringsliv de senaste två decennierna. Det gäller allt från ABB till SEBs förvärv av den tyska banken Bfg.
Utvecklingen i Gambro är ett varnande exempel. Under slutet av 1990-talet köptes dialyskliniker för mångmiljardbelopp. Claes Dahlbäck är den på Investor som hela tiden varit ägaransvarig för Gambro och dessförinnan Incentive.
”Det har aldrig varit fel på Gambros produkter men att köpa kliniker var nog inte helt rätt tänkt. Vi köpte för många till ett för högt pris. Kanske var det fel politik att integrera framåt. Branchettan Fresenius lyckades med det men vi drogs kanske bara med.”
Det spekuleras då och då i nya strukturaffärer med Stora Enso inblandat, senast angående sydafrikanska Sappi. Finns det logik bakom det? ”Ja, det finns anledning för Stora Enso att bli ännu större. De fem största aktörerna delar fortfarande på 80 procent av branschen. Men det kommer inte att ske något stort förvärv i Europa, det har EU-kommissionen satt stopp för efter deras njugga inställning till UPM-Kymmenes förvärv av Haidl. Och i USA lär ingen myndighet acceptera en fusion med International Paper som det spekulerats i.”
Men i Asien och Sydafrika? ”Så lätt är det inte. I Asien finns egentligen inget att köpa och i Sydafrika har du en politisk risk att ta hänsyn till.”
Till det kommer förstås att det är svårt att göra bra affärer även i skogsbranschen, förvärvet av amerikanska Consolidated blev ju väl dyrt? ”Med facit i hand var valet av tidpunkt inte den bästa. Det var samma sak när vi köpte tyska Feldmühle i början av 90-talet, affären var strategisk riktig men vi betalade för dyrt. Men ett större bekymmer nu är att de nordiska skogsbolagen fortfarande värderas med rabatt jämfört med de nordamerikanska. Det märks att institutionella placerare fortfarande ratar branschen och utan en högt värdera aktie blir det svårt att göra bra förvärv.”
Hur ser du på konjunkturen? ”Det känns som hösten 1974, när oljeprischockerna kom. Då var allt så dystert och börserna var i fritt fall. Men så plötsligt vände det utan att någon kunde förklara varför. Det känns som om det är vad vi ser nu.”
Så du tror att börsuppgången består? ”Det vi upplevt de senaste veckorna inträffar kanske en gång vart tionde år. 1974 jobbade jag i New York och brukade gå över till Harrys Bar. Plötsligt en dag talade alla om att de slutat blanka. Jag gick hem och köpte fullt med aktier.”
Blev det en bra affär? ”Nej. Jag hade skrivit om affärerna i mitt veckobrev hem till gamle Jacob Wallenberg. Sedan kom helgen och jag skulle till Chicago. På New York-kontoret tyckte man att jag tagit på mig väl mycket risk och jag blev övertalad att sälja allt. På måndagen steg börsen 12 procent. Efteråt skickade Jacob ett telex med budskapet att jag fattat två beslut, men det var bara det ena som var bra.”
Har du varit med i rallyt den här gången? ”Nej, nu skulle jag vilja se en ordentlig sättning. Då tror jag det blir riktigt köpläge. Men jag var med 1992, då köpte Investor massor med bra aktier”.
För något år sedan talade du öppet om att A-aktierna i Ericsson borde stämplas om till B-aktier. Men det blev inte så och nu verkar diskussionen död. Vad hände? ”Egentligen vet jag inte. Vi var på god väg att göra om omstämplingarna från SKF och Electrolux men någonstans på vägen blev det en debatt, jag tror det var Mats Qviberg på Öresund som i egenskap av delägare i Industrivärden började tala om att stämma Industrivärdens styrelse om de gick med på en omstämpling av A-aktierna i Ericsson. Hade vi agerat snabbare hade kanske debatten uteblivit och omstämplingen gått igenom.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.