Citigroups förlikning var nära att falla isär

Citigroup har gått med på att betala 7 miljarder dollar, motsvarande 47 miljarder kronor, i en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet, en miljardaffär som nästan föll isär förra månaden.

Det skriver Wall Street Journal och refererar till intervjuer med personer som har anknytning till ärendet.

Citigroup fick den 16 juni en varning om att en stämningsansökan skulle lämnas in mot banken, men bara några timmar innan tidsfristen löpte ut så la justitiedepartementet de planerna på is. Det var nämligen så att Ahmed Abu Khatallah, misstänkt för attackerna mot amerikanska konsulatet i Benghazi 2012, blivit tillfångatagen. Justitiedepartementet ville inte att anklagelserna mot Citigroup skulle hamna i skymundan av den nyheten och någon stämningsansökan kom inte på tal igen.

Istället återvände parterna till förhandlingsbordet vilket har lett fram till den förlikning som väntas bli offentlig under måndagen. Förhandlingarna har pågått under flera månaders tid och beloppen som parterna först föreslog låg långt ifrån varandra på skalan.

Citigroup öppnade förhandlingarna tidigt i maj med ett bud på 363 miljoner dollar och justitiedepartementet med 12 miljarder. I början av juni pågick förhandlingarna fortfarande och skillnaden mellan beloppen var fortfarande stor. Citigroup sade 3 miljarder dollar men justitiedepartementet höll sig kvar över 10 miljarder. Fredagen den 13 juni började det ryktas om att förhandlingarna misslyckats och att en stämningsansökan var på väg. Men efter helgen återkom Citigroup med ett bud på 7 miljarder dollar.  Sedan avbröts hela processen med stämningsansökan på grund av nyheten om Khatallahs tillfångatagande.

De senaste veckorna har nu inneburit förhandlingar i Washington och efter alla rundor fram och tillbaka med olika bud presenteras nu en förlikning mellan parterna. Den slutgiltiga prislappen landar på 7 miljarder dollar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase