Cinis Fertilizers VD anklagas för bedrägeri – stäms på 550 Mkr

Cinis Fertilizers VD Jakob Liedberg köpte år 2020 ut en av medgrundarna som ägde 40% av bolaget för 140 Tkr. Två år senare börsnoterades Cinis till en värdering om 2 miljarder kronor. Nu stäms VD:n och storägaren på en femtedel av bolagets samtliga aktier. "Det är inte sant", säger Jakob Liedberg till Afv om bedrägerianklagelserna.
Läs om:
■ Interna mejlen bakom utköpet
■ Okände medgrundaren: "Ledsen och besviken"
■ Samtalet från David Batra
■ Kravet på VD:n - "Pengar jag inte har"
Cinis Fertilizers VD anklagas för bedrägeri – stäms på 550 Mkr - Cinis Fertilizer VD Jakob Liedberg stäms (1)
Cinis Fertilizer VD Jakob Liedberg stäms av en tidigare delägare av bolaget, som kräver 20% av bolagets aktier. Stämningsansökan lämnades in i december 2022 och Cinis har inte kommunicerat processen genom några pressmeddelanden. Foto vänster : Henrik Montgomery / TT

Konstgödselbolaget Cinis Fertilizer bildades 2018 då VD Jakob Liedberg och styrelseordförande Roger Johansson funderade över hur man kunde minska kemikalieutsläppen från stora industrier. Det var åtminstone så det lät i prospektet när Cinis Fertilizer tog in 400 Mkr i samband med sin börsnotering på Nasdaq First North, som gav Cinis ett värde på två miljarder kronor.

Aktien har tuffat på relativt väl sedan dess och är upp 26% post-noteringen, vilket ger Cinis ett börsvärde på 2,6 miljarder.

Anklagas av medgrundare

Någon som inte nämns i noteringsprospektet är den tredje av Cinis grundare, Olof Skarman, som fram till hösten 2020 ägde 40% av bolaget. Enligt en stämningsansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt i december 2022 menar Skarman (via sitt bolag Mansarc AB) att han blivit vilseledd att sälja sina aktier av, och till, Cinis nuvarande VD.

Skarman menar att han sålde sina aktier till Liedberg eftersom han var under intrycket att Cinis skulle läggas ned. Som underlag till detta anförs en mejlväxlingar från sommaren samt hösten 2020.

I ett mejl från juni 2020 skrev Jakob Liedberg till de andra två grundarna:

“Idén om att hitta någon med intresse, riskvillighet och tillräckligt med pengar att genomföra projektet bär inte. Blickar jag tillbaka så kommer jag inte på någon vi närmat oss som har utryckt något som helst förslag eller vilja att ens diskutera ett upplägg för en investering”.

Fick 140 Tkr för 40% av aktierna

I samma mejl föreslår Liedberg att de “stänger ner det hela” och ägnar sig “åt andra saker”:

“Jag föreslår att Olof får tillbaka de 100.000 som han satte in och att jag köper tillbaka era andelar i Cinis. Låter detta OK med er så säg bara till så kan jag ta tag i detta nästa vecka och ordna så vi stänger ner det hela och sen kan ägna oss åt andra saker”.

Dock blev det inget återköp av aktier i juni. Trots tvivlet bestämde sig trion för att driva konstgödselbolaget vidare en tid. Men nytändningen blev kortvarig. Fyra månader senare köpte Liedberg de andras aktier och hela ägandet av Cinis Fertilizer samlades sålunda i Jakob Liedbergs privata bolag.

Summan Olof Skarman fick för att sälja sina 40% av bolaget landade på 140 Tkr, vilket enligt stämningsansökan motsvarande aktiernas nominella värde vid tidpunkten. Enligt Skarman ägde försäljningen rum eftersom han var under intryckte att Cinis Fertilizer skulle läggas ned, och för att han uppfattat att han mottagit löften om att få komma tillbaka som delägare om arbetet återupptogs.

“Falska påståenden”

I mitten av 2021 blev Skarman uppringd av vännen och komikern David Batra som undrade om han fortfarande var med i Cinis. Detta eftersom hans fru, Anna Kindberg Batra, blivit erbjuden en plats i bolagets styrelse. Hon tog uppdraget men hoppade av i februari 2023 när hon fick uppdraget som landshövding. Vidare berättade Batra att Cinis sökte kapital till en värdering om 300 Mkr och att de skulle in på börsen.

David Batra var den som ringde medgrundaren Olof Skarman och berättade att Cinis Fertilizer tog in pengar till en värdering om 300 Mkr. Hans fru, Anna Kinberg Batra, hade blivit erbjuden en styrelsepost i bolaget. På bilden syns paret under nationaldagsfirande på Skansen i  Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT

Skarman hörde av sig till Liedberg med den nya information han fått och blev erbjuden att komma tillbaka som ägare i Cinis. Men nu till värderingen om 300 Mkr som ägare av 0,17% av aktierna till en köpeskilling om 500 Tkr. Erbjudandet ledde ingenstans.

Skarmans uppfattning är att han förletts att tro att Cinis skulle läggas ned året han sålde sina aktier och hävdar med bestämdhet att Cinis Fertilizer verksamhet aldrig upphörde. Exempelvis anförs att Liedberg varit i kontakt med Örnsköldsviks kommun om att starta en produktionsanläggning där ett par månader efter aktieöverlåtelsen. Det förekom även ett möte hos Pareto i november 2020 för att anskaffa kapital.

Pareto tackade nej, men dåvarande Pareto-partnern Thomas Ranje – som idag äger 15% av Cinis – började engagera sig privat i bolaget som finansiär och rådgivare från november 2020.

Ägare Ägande vid grundadet 2018 (%) Ägande efter aktieöverlåtelsen hösten 2020 (%) Ägande vid noteringen 2022 (%) ** Ägande i dag (%)
VD Jakob Liedberg 55 100* 37,5 36,4
Styrelseordförande Roger Johansson 5 0 19,8 19,2
Olof Skarman 40 0 0 0
* Hela ägandet samlas i Jakob Liedbergs privata bolag.
** Våren 2021 ger Jakob Liedberg bort en tredjedel av bolaget till Roger Johansson. “Jag vet att det chokade Roger när jag i slutet av mars, utan att han bett om det, gav honom 1/3 av bolaget”, skriver Jakob Liedberg i ett mejl som Afv tagit del av.

År 2021 tog Cinis alltså in pengar till en pre-money värdering om 300 Mkr. Året därpå ringde man i klockan och noterades på First North. Då med en värdering på 2 miljarder kronor.

“I ljuset av det det som har offentliggjorts […] står det klart att Cinis verksamhet aldrig lades ned. Cinis har tecknat avtal respektive avtalsförklaringar med leverantörer och slutkunder som Cinis hade långt framskridna förhandlingar med redan år 2020, samt säkrat produktionsanläggningen på Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun”, står det i stämningsansökan och vidare:

“Det är uppenbart att Jakob Liedbergs påståenden om att verksamheten skulle läggas på is och att denne i stället skulle arbeta med annat var falska.”

Kräver 22% av aktierna eller halv miljard kronor

I stämningshandlingarna hävdas det att Jakob Liedberg i samband med en aktieöverlåtelsen år 2020 agerat på ett sätt som gör honom skyldig till bedrägeri alternativt kvalificerat otillbörligt handlade.

Med hänsyn till aktiekapitalets utveckling anser Skarman att han har rätt till 16 miljoner av Liedbergs aktier i Cinis Fertilizer i första hand, vilket motsvarar 22% av bolaget. I andra hand vill han att Jakob Liedberg betalar honom 558 Mkr plus ränta.

Noterbart är att Cinis Fertilizer inte kommunicerat tvisten via pressmeddelande, trots att den rör en så stor mängd av bolagets aktier, samt dess VD.

VD: “Pengar jag inte har”

När Afv når Jakob Liedberg är det tydligt att han inte delar bilden som Olof Skarman målar upp av vad som hänt.

Jakob Liedberg, VD Cinis Fertilizer.

“Det är en extremt tråkig historia. Det är en tidigare delägare som, när han inser att Cinis kommer börsintroduceras, ångrar sig. Han fick möjlighet att förnya sitt delägande, men det avstod han från. Att jag skulle ha lurat honom på något sätt, det är inte sant”, säger Liedberg.

Han menar att anklagelserna mot honom inte är korrekta.

“Det är hans bild och så han ser på det, men det är inte sant som han beskriver det.”

Skarman anser att han har rätt till 16 miljoner av dina Cinis-aktier. Hur ser du på det?

“Det får stå för honom. Jag kan inte säga mer än att det är otroligt tråkigt. Det är pengar jag inte har. Det är min idé som jag hållit på med i massor av år, och det vill han ta ifrån mig”, säger Liedberg.

Målet sticker ut

Advokat Kristoffer StråthTM & partners företräder Jakob Liedberg i tvisten. Han menar att det inte finns något bevis för att Cinis skulle läggas ned, eller att hans klient påstått det.

“Om man köper tillbaka aktier får den som köpt tillbaka aktierna driva verksamheten vidare. Om en verksamhet ska läggas ned, då lägger man helt enkelt ned den. Alltså likviderar den”, säger Kristoffer Stråth och fortsätter:

“Det har aldrig någonsin sagts att Cinis skulle läggas ned. Det har aldrig fattats ett sådant beslut. Det skulle pausas. Efter ett par års resa med det här gänget hade Jakob slut på pengar och energi. Man kom ingenstans, utan stod och stampade. Jakob förstod inte vad han skulle ta vägen med bolaget”, säger Stråth.

Han menar att överlåtelseavtalet varken indikerat en nedläggning eller rätten att senare återköpa aktierna.

“Det är ett vanligt enkelt överlåtelseavtal mellan bolagen. Det finns inga speciella villkor, som att verksamheten skulle läggas ned, eller någon option om att Mansarc skulle ha rätten att köpa tillbaka aktier”, säger han.

Mycket av materialet i processen har sekretessbelagts. Talan förs mot en person, trots att det var ett bolag, som ingick aktieöverlåtelseavtalet. Stråth tycker att målet sticker ut.

“Det här är ett speciellt mål ur mitt perspektiv. Jag är ju Jakobs advokat så jag har ju alla anledningar att ta hans parti. Men om han skulle förlora det här målet, baserat på det som finns i dag, då får jag nästan sluta min advokatgärning”, säger Stråth.

Hänvisar till känsliga uppgifter

Advokat Pontus Scherp från byrån Norburg & Scherp företräder Olof Skarmans och dennes bolag Mansarc i tvisten. Med hänvisning till att delar av ärendet är sekretessbelagt vill han dock inte lämna några kommentarer.

Advokat Pontus Scherp representerar Olof Skarmans bolag Mansarc i tvisten med Cinis Fertilizers VD.

“Det finns känsliga uppgifter i ärendet som gör att man inte kan prata hur som helst. Med tanke på det kan jag bara hänvisa till vad vi skrivit i stämningsansökan och inte kommentera i övrigt”, säger Scherp till Afv.

Affärsvärlden har varit i kontakt med Olof Skarman som uppger att han känner sig “ledsen och besviken” över situationen, men i övrigt vill han inte uttala sig om den pågående rättsprocessen.

Det har inte fastställts något datum för huvudförhandling, men enligt uppgifter kan en sådan sannolikt äga rum våren 2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group