Råvaror
Christian Kopfers råvaruråd inför 2025: Boliden, koppar & nickel
Nu ser Boliden och Lundin Mining intressanta ut, enligt Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.
Den globala återhämtningen i USA, EU och Kina under 2025 bäddar för ett gynnsamt klimat för industrimetaller. Det är framför allt nickel, koppar, zink och aluminium som ser attraktiva ut, enligt Handelsbankens analytiker Christian Kopfer.
Aluminium används väldigt brett i ekonomin, i allt i från läskburkar, till flygplan, till bygg- och anläggning, till fordon. Koppar används i elektronik.
”Jag tror på ett bättre år för industriella metaller nästa år. De används i den globala ekonomin och får vi en återhämtning finns det bra förutsättningar för metallerna”, säger Christian Kopfer.
Koppar för den långsiktige
Vilka metaller man ska välja beror på vilken tidshorisont man har. Koppar är mer intressant på längre sikt som fem år, enligt Christian Kopfer.
”Det är den metall som ser mest intressant ut framåt för det är ganska svårt att märkbart öka produktionen av koppar.”
På kort sikt är det däremot framför allt nickel och aluminium som ser bäst ut, menar Christian Kopfer.
”Ja, för båda har också utvecklats ganska svagt under 2024.”
Köp Boliden och Lundin Mining
Vill man som sparare investera i industrimetaller finns det bland annat certifikat som erbjuder den exponeringen. Annars går det också bra att köpa råvarubolag på börsen.
”När det gäller aluminium har du bolaget Norsk Hydro, och när det gäller de andra metallerna har du Boliden och Lundin Mining.”
En generell regel är att ha omkring 20% av portföljen i råvaror, men allt har att göra med vilken risk man är villig att ta och hur den privatekonomiska situationen ser ut, menar Christian Kopfer.
Guld för att minska risken
Han stänger dock inte dörren helt för guld, trots årets rally.
”Men det kommer nog inte vara den metall som går starkast 2025 med tanke på det starka året det har bakom sig. Uppgången har varit omkring 20%, vilket är betydligt starkare än börsindex”, säger Christan Kopfer och påpekar att guldet är noterat i dollar vilket gör utvecklingen i kronor ännu bättre.
Men han tillägger:
”Men ett USA, ett Frankrike, Kina och Japan som dras med stora budgetunderskott i kombination med en mer expansiv penningpolitik är bra för guld. Så på lång sikt är det alltid bra att ha guld”, säger han.
Däremot är det läge att minska om man haft väldigt mycket guld i år.
“Och framför allt se metallen som en riskspridning”, säger han.
Ett bolag på börsen som ger bra exponering mot guld är Lundin Gold som i år gått upp nästan 115%.
Hellre metall än olja
Olja är en annan råvara som Christian Kopfer lyfter ett varnande finger inför.
”Olja är beroende av vad kartellen Opec ska hitta på med sitt utbud så den tycker jag är rätt riskfylld. Jag tror mer på industrimetaller än olja.”
Läs också:
Europas gaspriser stiger till årshögsta efter ”dunkelflaute”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.