Christian Kopfer varnar för elpris över 10 kronor per kWh

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer tror att elpriset kan klättra en bra bit över 10 kronor per kWh i ett värsta-scenarie och att jobb hotas inom industrin. 
Christian Kopfer varnar för elpris över 10 kronor per kWh - Christian Kopfer el
Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer varnar för högspänning på elmarknaden med priser upp mot 10 kr per kWh. Foto: Pressbild & TT

Energipriser går genom taket, ryska gasleveranser stoppas till Europa och stödpaket ska skapa stabilitet på energimarknaderna. Vad är det egentligen som händer med energiförsörjningen?

”Det grundläggande problemet på europeisk elmarknad är att konsumtionen är större än utbudet. Situationen med för lågt utbud förvärras ytterligare när en så stor del av produktionen baseras på gas. Att Ryssland stryper sin gasexport till Europa kommer sannolikt leda till än större brist på el och då stiger priserna ytterligare från redan dramatiska nivåer”, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer i en uppdatering från banken.

Han tycker inte att privatpersoner bör binda elpriset just nu, med den nuvarande oron på marknaden. Däremot kan det vara läge att dra ner på konsumtionen och ladda tvättmaskinen till bredden:

”Att minska förbrukningen av varmvatten och sänka inomhustemperaturen med någon eller ett par grader, särskilt när det är kallt ute, är det mest effektiva man kan göra för att minska sina utgifter. Hushållsmaskiner som drar mycket ström påverkar också, så se till att ladda tvättmaskinen full”, säger Kopfer.

Men det är inte bara hushållen som påverkas, även industribolag drabbas och jobb kan vara i farozonen:

”Pappersproduktion, återvinning av kartong, stål, aluminium, ja en stor del av energiintensiv produktion tappar nu rejält i konkurrenskraft. Om kostnaden för el plötsligt är större än slutproduktens värde hotas förstås i slutändan jobben”, varnar han.

En liten ljusglimt kan vara att energiomställningen påskyndas:

”Det kanske är svårt att tala om att någon gynnas av utvecklingen just nu men omställningen bort från fossila bränslen påskyndas, vilket gynnar företag verksamma inom energieffektivisering och de som tillhandahåller elproduktion och förnyelsebar energi”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF