Christer Gardell: ”Börje Ekholm har fått mycket smisk – revansch för Ericsson 2024”

Christer Gardells Cevian kliver in som storägare i UBS. Nu berättar han för Affärsvärlden om varför svenska och schweiziska banker är de enda som duger och att det kan bli större ägande i UBS.
Gardell ger också sin syn på:
✓ Börje Ekholm och Ericsson: "Han har fått mycket smisk i media - är sugen på revansch"
✓ Varför han svängt om börsen: "Värsta bubblorna har försvunnit"
✓ Succéåret för egna portföljen: vi upp runt 25%"
Christer Gardell: ”Börje Ekholm har fått mycket smisk – revansch för Ericsson 2024” - Gardell UBS

Idag tillkännagav Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital att man köpt en aktieposition på 1,2 miljarder euro i schweiziska UBS. Det motsvarar cirka 1,3% av kapitalet i bankjätten och runt 10% av Cevians portfölj.

Köpet gör det svenska riskkapitalbolaget till en av de tio största ägarna i UBS, som befinner sig i en integrationsfas med Credit Suisse efter uppköpet i mars.

Om tajming och valet av UBS säger Christer Gardell till Afv att han bara tittat på värderingspotentialen:

“Vi jämförde UBS och Morgan Stanley för att se om det verkligen finns någon anledning till att UBS inte ska värderas lika högt och kom fram till att det inte gör det, tvärt om kanske. När UBS integrerat Credit Suisse borde man ha förutsättningar att tjäna mer pengar och få en värdering i förhållande till bokfört kapital som är högre än Morgan Stanleys.”

Han säger att man jämför med den amerikanska investmentbanken eftersom den är lik UBS. Efter en tidigare strategiförändring har Morgan Stanley idag 40% investment banking-verksamhet och 60% wealth management.

“UBS profil är ännu mer attraktiv, med bara 20% investmentbank – de värderas rätt lågt – 60% wealth, och 20% i en bra schweizisk retail bank som tillsammans med Credit Suisse blir klart marknadsledande i Schweiz (?)“, säger Gardell och tillägger:

“Givet marknadspositionen i de olika segmenten så borde UBS kurs kunna dubblas. Inom två år kanske.”

Utesluter inte mer köp i UBS

Hade ni gjort affären om UBS inte hade tagit över Credit Suisse?

“Det är inte helt omöjligt. Men jag känner att det här blev en unik situation. Dels fick UBS ta över Credit Suisse till rätt attraktiva villkor. Sen blir det stökigt i ett sånt här läge och då är det ingen annan investerare eller analytiker som vågar ta position. Vi gillar såna situationer när alla andra är lite rädda. Då kan vi gå in och göra analysjobbet ordentligt, utan att kursen springer iväg under tiden.”

Ni gillar Nordea också, och har dubbelt så mycket värde liggande där nu, jämfört med UBS. Tror ni dubbelt så mycket på Nordea?

“Jag vill inte kommentera exakt vad vi har i Nordea, men det är väl inget som säger att den här positionen är fullinvesterad.”

Det kan finnas mer köp på horisonten alltså?

“Det ska man aldrig utesluta.”

Du pratade om den här affären redan i tidigt i höstas. Tog det ovanligt lång tid för den här typen av position?

“Det är speciella aspekter och interna överväganden som lett till att det blev just nu som vi flaggar upp för. Fördelen nu är att vi kan agera friare. Vi kan ta kontakt med andra aktörer mycket enklare, och så vidare. Det var ett par saker som hände som gjorde att vi kunde gå ut med det här nu.”

Fina banker bara i Norden och Schweiz

Du har sagt att Cevian har världens bästa bankanalys-team, det är ett självsäkert påstående.

“Vi är bra – eller så är de andra dåliga. Vi har jobbat med många banker, varit inne i andra banker. Man måste kunna balans- och resultaträkningar ordentligt och vi har ett gäng som verkligen kan detta. Det är nog ingen annan investerare som har den typen av djuplodande kunskap. Vi har verkligen gått igenom UBS i minsta detalj.”

Hur ser ni då på svenska banker jämfört med utländska? Är det bara kronan som skiljer dem åt?

“De fina bankerna i Europa är nordiska banker och schweiziska förmögenhetsförvaltare. Resten av bankerna, i UK, Tyskland, Frankrike och så vidare, har inte samma kvalitet. De är spretigare. Tyskland är alltid problematiskt på grund av governance, de har svårt att rationalisera. Nordiska banker är effektiva, branschstrukturen är attraktiv, och de är fokuserade.” säger Gardell.

Andra aktivister har haft blandade framgångar när det gått in i europeiska banker. Vad beror det på?

“De har valt fel situationer”, säger han.

Commerzbank och liknande banker tycker han inte passar Cevians portfölj eftersom de är svåra att effektivisera. Bankverksamhet idag bygger på att man automatiserar för att göra personalbesparingar,

Hur stor andel av de anställda kommer att förvinna, tror du?

“Om man tänker en vanlig traditionell kommersiell bank, så pratar vi rätt stora tal. 30-35% kanske som ersätts med ettor och nollor på medellång sikt”, säger han.

Fler européer i pipelinen

Vad har ni sålt för att kunna göra UBS-investeringen?

“Vi har trimmat några positioner i portföljen för att frigöra kapital. Vi brukar vara fullinvesterade.”

Vad händer härnäst då, vad finns i pipelinen?

“Vi jobbar hela tiden med bolag och har väl en två, tre, fyra stycken som ser intressanta ut. Men det gäller att hitta rätt läge och vara helt säker på att det inte finns några minor. Vi vill aldrig förlora pengar när vi köper in oss i ett nytt bolag, så det gäller hela tiden att täcka upp nedsidan.”

Kan du säga nåt om typ av bolag ni siktar på?

“Det handlar om europeiska bolag som du säkert känner till. Säkert något eller några under nästa år, skulle jag tro.”

Bra börsår 2024

När vi pratade tidigare i höstas var du väldigt negativ till börsen, liknade den vid Solvalla bland annat. Nu låter du mer optimistisk, vad har fått dig att svänga?

“Nejmen, en del av de värsta bubblorna har försvunnit och ersatts av specifika bubblor som inom AI och viktminskningsmediciner. Men om man ser på helheten så tycker jag läget ser rätt tydligt ut. Du har en sättning i konjunkturen där kostnadsbesparingar ökar arbetslösheten, vilket i sin tur dämpar efterfrågan. Men motvikten mot det är räntesänkningar. Jag tror det kommer att bli rätt så kraftiga räntesänkningar i Europa under 2024, vilket kommer att vara positivt för börsen.”

2024 är också året då Börje Ekholm tar revansch har du sagt. Är det Cevians förtjänst, eller har andra stora ägare, som Investor, börjat ställa krav?

“Börje har fått rätt mycket smisk i media under 2023 och jag skulle tro att han är sugen på att göra revansch under 2024.”

Hur summerar du 2023 utifrån er egen portfölj?

“Året har generellt varit svårt, med en sämre konjunktur, fortsatt krig i Ukraina, ett nytt i Gaza och högre räntor. Ett rätt stökigt år trots det har börsen varit stark och vår portfölj har varit ännu starkare än börsen. Efter avgifter är vi upp runt 25%.”

Läs mer: 

Christer Gardell: ”Det har börjat braka ihop – börsen har blivit rena Solvalla”

Peter Benson: I min bok kan inte Börje Ekholm sitta kvar som VD för Ericsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier