Christer Fåhraeus: ”Jag struntar i ägarintresset.”

Christer Fåhraeus är ett unikum. Han har lyckats ha fingrarna i både IT och läkemedelsindustrierna, sitter på ett otal patent och flera uppfinningar. Lägg därtill en lysande akademisk karriär och man ser framför sig en femtioåring. Men karln är bara 36.

Så här långt ligger Christer Fåhraeus bakom fyra större bolag: Cellavision (automatiserad blodcellsanalys), Precise Biometrics (biometriskt säkerhet), C-Technologies (med den digitala överstrykningspennan C-pen) och Anoto (se separat artikel). De två sistnämnda är sedan någon vecka tillbaka omdöpta till Anoto i vilket både C-pen och Anoto-tekniken numera ingår. Där är han idag VD. Vad driver honom?

”En entreprenör måste brinna. Det är grejen som ska lyckas, inte jag,” säger han.

Hur känns det att vara uppfinnare?

”Jag har aldrig sett på mig själv som en uppfinnare förrän någon sa att jag var det. Jag gör bara arbete på principnivå. I den konstruktionen ingår affärsmodeller och kundvärde. Min uppfinningsrikedom är nog inte fundamentalt bättre än någon annan svensks, men jag tror att jag har en starkare vilja att göra något av den.”

Hur hinner du med att sköta dina engagemang i dina övriga bolag?

”I mina övriga bolag är jag en medelstyrelsemedlem. Ägarintresset får jag strunta i. Jag hinner inte,”

Vad ska en bra uppfinning ha?

”Den ska vara unik, patenterbar, ge ett kundvärde och helst vara svår. Är det inte svårt har någon annan säkert redan gjort det.”

Du talar ofta om patent. Hur viktigt är det?

”Det första jag gör är att börja säkra patent. Det är så man tjänar pengar. Jag kan antagligen mycket mer om patentlagstiftning och avtal än de allra flesta.”

Totalt har du dragit in i storleksordningen 1,4 miljarder i riskkapital (varav det mesta till Anoto). Går det att göra samma resa idag?

”Kanske skulle det gå att göra samma resa idag. 94, 95 var det fruktansvärt svårt att få kapital. Då fick man gå till Nutek och bevisa sig värdig, vilket var svårt om man inte var professor utan bara doktorand. Då var det tuffa tider och jag tror inte att det är tuffare idag. 1999 och 2000 stred mot min logik. Jag kände mig dum när handelsstudenter kunde få 5 miljoner i riskkapital på en värdering på 100 miljoner.”

Är det inte lite otydligt var Anoto ska tjäna sina pengar? ”Så fort systemet är beroende av mer än en komponent blir systemet flexibelt, vilket är bra. I fallet Tetra Pak kan man ta betalt för maskinen, eller pappret, eller ge bort maskinen och ta betalt för pappret, eller tvärtom. Det är två frihetsgrader. Anoto har tre fyra frihetsgrader. Vi kan ta betalt för pappret, pennan, tjänsten, och eventuellt programvaran, där den potentiellt största intäktskällan är tjänsterna. Inom vertikala applikationer (exempelvis blanketter till FedEx, reds. anm.) ser jag inte hur vi skulle kunna misslyckas.”

Även om Anoto inte blir någon succé så har i alla fall Christer Fåhraeus klarat av att bli teknologie hedersdoktor i Lund. Hatten får han nu i vår.

”Det är roligt att det just är teknologie hedersdoktor. Det är ofta de som har gjort något” säger han.

Fakta om Christer Fåhraeus Är: Uppfinnare och entreprenör Civilstånd: Sambo Tjänar: Cirka 80 000/månad Bor: Stockholm och Lund Har grundat: Cellavision, Precise Biometrics, C-Technologies och Anoto Senast lästa bok: Star by star (en Star Wars-bok).

Erik Aronsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.