Chockvågor i verkstan

Vinstprognoserna skruvas ned för börsbolagen. Liksom tillväxtutsikterna för hela ekonomin. Börsen skakar, men varken ekonomerna eller bolagen själva tror på någon djupare avmattning.

Förra tisdagen såg ut att bli den definitiva slutpunkten för verkstadsboomen på Stockholmsbörsen. Inom loppet av några timmar varslade börskometerna Sandvik och Alfa Laval om sämre tider. För Sandviks del berodde det på att värdet på nickellagren i dotterbolaget Materials Technology skrevs ner, sent omsider. Alfa Lavals vd Lars Renström berättade om något mer fundamentalt: orderingången i affärsområdet Process Technology var svagare än väntat under oktober.

Varningarna skickade ned båda bolagens aktier och hela verkstadssektorn. Sandvik återhämtade sitt ras senare under veckan men Alfa Laval tappade ytterligare, och kursen ligger kring 370 kronor – 120 kronor lägre än för en vecka sedan.

Nyheterna släpptes i ett hyperkänsligt läge för börsen i allmänhet och för den verkstadssektor som har legat bakom mycket av de senaste årens uppgång i synnerhet. Affärsvärldens industriindex hade redan tidigare visat en kraftigt negativ trend, till följd av oro över den internationella konjunkturen. Industriindex stod i måndags på minus 17 procent för de två senaste månaderna. Är varningarna och nedgången ett tecken på att industrikonjunkturen nu har börjat vända nedåt?

Prognoserna, både på makro- och mikronivå tyder i alla fall på något slags skifte. Under hösten har de flesta svenska ekonomer reviderat ned sina prognoser om den svenska BNP-tillväxten något, både för 2007 och 2008. I Affärsvärldens sammanställning har snittprognosen för 2007 justerats ned från 3,5 procent i början på hösten till 3,3 just nu. Och för 2008 från 3,1 till 2,9 procent. I förra veckan reviderade också EU-kommissionen ned tillväxtprognosen för euroområdet för nästa år från 2,9 till 2,8 procent.

Om vi tittar närmare på vinstprognoserna för de 76 största svenska börsbolagen så toppade de i september. Då väntades de tillsammans tjäna 510 miljarder kronor före skatt för 2007. Sedan dess har förväntningarna skruvats ned till 487 miljarder kronor, allt enligt SME Direkt. Samma mönster gäller för 2008. Är det som i medierna kallats för supercykeln, eller superkonjunkturen, på väg att ta slut?

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission, tror inte det, även om han inte vill använda begreppet superkonjunktur.

– Jag tror att vi fortfarande befinner oss på en strukturellt högre nivå än tidigare när det gäller tillväxten, även om vi har fått revidera ned tillväxten något för innevarande år. Vi är fortfarande på väldigt höga nivåer när det gäller tillväxten. Det gäller både Sverige och globalt, men också i USA där tillväxten de två senaste kvartalen faktiskt var mycket högre än väntat, säger Sven-Arne Svensson.

– Att vinstprognoserna i de svenska börsbolagen justeras ned beror mest på baksidan av konjunkturen, att vi har slagit i kapacitetstaket. Det har hittills varit högre kostnader som sänkt vinstnivåerna och vinstprognoserna, inte något tapp i intäkterna, säger Svensson som tror mer på ett scenario likt det efter Asienkrisen 1997, med ett par kvartal med avmattning, men där det sedan vände uppåt igen.

Mäklarfirman HQ skickade ut en analys direkt efter Sandviks och Alfa Lavals varningar. Efter att ha gjort “avstämningar med de större svenska verkstadsbolagen angående efterfrågesituationen i oktober” anser HQ (enligt nyhetsbyrån Direkt) att det, bortsett från Alfa Laval, inte finns några signaler om inbromsning eller att det skulle bli “en härdsmälta i början av fjärde kvartalet”.

Mattias Sundling, analyschef på HQ Bank, stämmer in i Sven-Arne Svenssons beskrivning.

– Den stora frågan för mig är: Är detta den stora recessionen som kommer ungefär vart tionde år? Jag tror inte det. Vi är inne i en avmattning, men den kommer nog att bli kortvarig. Vi har passerat prognostoppen och det kommer säkert att ske ytterligare nedjusteringar av vinstförväntningarna under den närmaste tiden. Men ser man på efterfrågan för bolagen inom verkstad visar både rapporterna och KI-barometern på fortsatt starka orderböcker och god tillväxt, säger Mattias Sundling.

– Problemen kan bli ökade kostnader och försämrad produktivitet, som kan slå mot marginalerna de kommande åren. Men tittar vi på värderingarna just nu på börsen, tyder ju de på att vi ska dra ned vinstprognoserna i en omfattning som utgår ifrån ett recessionsscenario. Det tycker inte jag att det finns täckning för, varken i bolagens rapporter eller i konjunkturbarometern, säger Mattias Sundling.

Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel som uttalade sig i en artikel på Affärsvärlden.se i förra veckan, spådde också en mild nedgång.

– Så länge som det bara blir en inbromsning och ingen recession i USA, samtidigt som övriga världen fortsätter att utvecklas bra, ja då kan säkert vinsttillväxten fortsätta för nordiska bolag, sa Esbjörn Lundevall som tillade att det snarast kunde vara “köpläge” om faran för bankkris är undanröjd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.