”China Mobile ett säkert kort”

Gustav Rhenman, vd för Asia Growth Investors som förvaltar drygt 500 miljoner kronor.

_______________________________

Ni startade AGI China East Asia Fund för ett och ett halvt år sedan och gick på jakt efter lågvärderade tillväxtbolag i framför allt Kina. Hur har det gått?

– Fonden har ökat drygt 35 procent sedan starten och har nu totalt 30 investeringar, varav 20 i Kina. Resten har vi lagt i Sydkorea och Sydostasien för att få lite geografisk riskspridning.

Vad tror du om de närmaste månaderna?

– Det största orosmomentet är att avmattningen i USA blir större än väntat och smittar av sig på Asien. Men på det hela taget ser det faktiskt mycket bra ut. Den kinesiska ekonomin fortsätter växa 10 procent om året, och bolagssektorns vinster växer ännu snabbare. Det sker kontinuerligt stora förändringar och förbättringar både av ekonomin och av Kinas aktiemarknader. De båda fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen, där i princip bara kineser handlat tidigare, håller nu på att släppa in utlänningar även om de än så länge bara utgör cirka 3 procent av hela börsvärdet.

Vad driver den kinesiska börsutvecklingen?

– Tre saker framför allt: För det första är vinsttillväxten mycket stark i hela bolagssektorn. Jämfört med Västeuropa och USA är det väldigt låga värderingar. Det är det som är så fantastiskt, här kan man hitta bolag där vinsterna växer med 15-20 procent per år och som handlas på låga vinstmultiplar, ofta runt 10-12. För det andra kommer den kinesiska valutan att fortsätta stärkas. Efter massiva påtryckningar från USA, släppte Kina förra sommaren kopplingen till dollarn, och yuanen kommer gradvis att öka i värde under många år framöver. För det tredje ser vi mer och mer att västerländskt långsiktigt sparande söker sig till Asien, i takt med att aktiemarknaderna reformeras och bolagen blir bättre genomlysta. Denna process driver också värderingarna uppåt.

Vad kan hota utvecklingen?

– Vi tror starkt på regionen på sikt, men det kommer garanterat bakslag. Största risken tror jag är handelsbråk och krav på skyddstullar. Ovanpå de långsiktiga sparflödena till Asien är det också mycket “hot money”, alltså hedgefondspengar, som går in i och ut ur asiatiska marknader. Det skapar svall på ytan som kan göra börsutvecklingen slagig. Men den långsiktiga underliggande trenden är ändå starkt positiv och drivs av en expansiv och lönsam bolagssektor som tar marknadsandelar från västerländska konkurrenter.

Vilka branscher tror du på?

– I Kina kommer vi få se en mycket hög tillväxt inom många olika branscher under de kommande tio åren. Just nu ser vi särskilt bra möjligheter inom telekom, bygg- och fastighet, energi och konsumentvaruföretag. Försäkringssektorn har gått väldigt starkt och börjar bli aningen dyr. Banksektorn ser jätteintressant ut på sikt. Den domineras av en handfull stora banker vi kommer att få höra talas om även internationellt. Verkstadssektorn är också spännande, men där är konkurrensen tuffare med ett större antal spelare.

Enskilda aktier du tror på?

– China Mobile känns som ett säkert kort: Bara 430 miljoner kineser av totalt 1,3 miljarder har mobil i dagsläget och China Mobile skaffar sig drygt 50 miljoner nya abonnenter per år. Vinst per aktie växer med 20-30 procent per år, och aktien handlas på p/e 15.

– Lenovo, det kinesiska dataföretaget som köpte IBM:s pc-verksamhet, är ganska okänt här men det är en fantastisk story. Lenovo är nummer tre i världen efter Dell och HP, men växer snabbare eftersom de är överlägset störst i Kina. När omstruktureringen efter IBM-förvärvet är klar finns det en mycket stor uppvärderingspotential.

– Fastigheter är också spännande. Eftersom 15 miljoner kineser varje år flyttar från landsbygden till städer så är det en hel del hus som ska byggas. Vår favorit är China Overseas Land som hela tiden levererar mer än de lovat. Aktien har gått upp 280 procent sedan vi först investerade och är fortfarande billig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.