Mattias Sundling
Chefsstrategen underviktar aktier: ”Börsen ser ganska farlig ut”
✓ Verkstad – håller sig borta: "Höga värderingar"
✓ Vad han letar efter i Q2-rapporterna
✓ När den fruktade recessionen faktiskt blir verklighet
Hittills i år är det breda indexet OMXSPI upp 7%. Utvecklingen har varit starkare än vad Handelsbankens chefsstrateg Mattias Sundling räknat med. Han menar på att uppgången är farlig och tror att börsen kommer stänga på minus i år.
“Vi ser i dagsläget en aggressiv penningpolitisk åtstramning med ett högt resursutnyttjande och hög inflation. Vinstcykeln för börsbolagen ser överraskande stark ut – för att inflationen är hög. Det ser inte speciellt attraktivt ut nu och värderingarna är hyfsat höga”, säger han.
Prishöjningar bakom stabil vinstcykel
Varför vinstcykeln är så pass stabil har enligt honom bland annat att göra med prishöjningar från bolagen, som i sin tur driver på inflationen.
“Bolagen har haft god pricing power och många har höjt priserna. Samtidigt stramar centralbankerna åt genom att höja räntan för att motverka den höga inflationen. Därav åsikten om att vi befinner oss i ett farligare läge.”
Handelsbankens analysteam är av bedömningen att bolagens vinster ska ned omkring 10% från toppen till botten. Generellt sett är standardantagandet från bankerna, vid ingången av ett år, att vinsterna ska öka med 10% på årsbasis, säger chefsstrategen. Prognoser som under årets gång i snitt tenderar att skruvas ned med åtminstone 4–5%, men det har inte hänt i år.
“Om man bara tittar på vinstförväntningarna skulle man kunna tro att 2022 och hittills under 2023 var några av de stabilaste och lugnaste åren. Men det vet ju alla att så inte är fallet.”
“Det går inte ihop”
Marknaden räknar enligt Mattias Sundling på en stabil fortsatt vinsttillväxt samtidigt som inflationen viker ned.
“Det går inte ihop”, säger han.
“När krackelerar det då? Det är svårt att veta, men troligen någon gång i år. Tajming är som bekant det svåraste som finns. Men min grundpoäng är att centralbankerna kommer fortsätta höja tills dess att inflationen knäcks”, fortsätter Mattias Sundling som inte skulle förvånas om räntehöjningarna fortsätter.
Delårsrapporterna för det andra kvartalet har sakta men säkert börjat trilla in och kommande veckor sparkas rapportperioden igång med kraft. Mattias Sundling tror att siffrorna i stort kommer att se bra ut, vilket också är en delförklaring till att börsen presterat så pass väl som den gjort.
Den andra förklaringen till den positiva börsutvecklingen är att det fortsatt strömma in likviditet i systemen från de amerikanska, japanska och kinesiska centralbankerna under första halvåret. Ett skifte har dock skett och sedan halvårsskiftet har likviditeten i stället börjat stramas åt.
“Ytterligare en förklaring är att bolagen fortsättningsvis kunnat höja priserna. Och blickar man fram emot de kommande Q2-rapporterna kan man nog konstatera att de bolag som inte lyckas leva upp till förväntningarna kommer att få det tufft.”
PRISHÖJARNA BLIR VINNARNA
Mattias Sundling är personligen för denna gång inte särskilt intresserad av vad resultatet på sista raden blir. I stället kommer han leta efter signaler från bolagen kring deras “pricing power”. Han ställer sig frågande till om bolagen klarar av att fortsätta höja eller inte. Och det kommer att vara avgörande.
När prishöjningarna inte längre går igenom kommer bolagen att sluta överraska positivt, menar Mattias Sundling.
“Och då har jag inte ens kommit till efterfrågekomponenten. Om efterfrågan viker, vilket den definitionsmässigt ska göra, då blir det dubbelt så dåligt. Men det kan dröja tills vi får se det.”
TVEKSAM TILL VERKSTAD
Mattias Sundling spår att brytpunkten för den positiva stämningen kommer om eller när människor börjar blir av med sina jobb.
“Det har länge pratats om recession men sysselsättningen ökar fortfarande. I Sverige sjunker arbetslösheten. Det kommer inte att bli något tapp i efterfrågan förrän sysselsättningen faller”, resonerar han och sammanfattar:
“Recessionen kommer ta vid när sysselsättningen faller, och den faller när vinsterna faller. Och vinsterna faller när marginalerna faller. Och slutligen: marginalerna faller när priserna inte kan höjas längre. Men där är vi som sagt inte än.”
Vilken sektor undviker ni i nuläget?
“Vi är inte superentusiastiska till verkstad. Inköpschefsindex för industrin ligger på 40 så just nu råder det ett lejongap mellan kursutvecklingen för verkstadsbolagen och PMI. Värderingarna är höga. Det är ju någonting som inte riktigt stämmer här”, säger han.
“Vi lever fortfarande i efterdyningarna till pandemikrisen. Privatpersoner har byggt upp enorma buffertar och för bolagen handlar det i stället om orderstockar som svällt. Bolagen har negativ orderingång i volym, men orderstockar som är enorma. Riskerna i min mening har därmed ökat lite mer.”
I stället föredras läkemedel och bank. Sektorer som Mattias Sundling tror kommer tuffa på väl även framöver.
“Men vi är för tillfället underviktade aktier och att sitta på en stor kassa nu är nog klokt. Vi förespråkar en lite återhållsam allokering inför Q2.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.