Chefsstrategen om börsvinnarna: Satsa på sällanköp och värdeaktier

Nordeas strategiuppdatering visar på ett markant sentimentsskifte bland privatinvesterarna under juni. Nu ser storbanken läge att övervikta globala sällanköps- och värdebolag. Trots årets kursuppgång är dock investerare fortsatt pessimistiska. "Det har varit en brist på haussade människor", säger chefsstrategen Johan Larsson till Afv.
Johan Larsson, chefsstrateg Nordea.
Johan Larsson, chefsstrateg Nordea. Foto: Nordea

Börsen var på gott humör i juni. Världsindexet Dow Jones World steg 3,5% och är nu upp 12% sedan årsskiftet. Samtidigt steg amerikanska S&P 500 5% i juni. Sedan årsskiftet har S&P 500 stigit 14,5%. Årets starka uppgång i USA är däremot koncentrerad till ett fåtal aktier, skriver Nordea i sin senaste globala strategirapport.

Teknikjättarna Apple, Amazon, Microsoft, Google, Nvidia, Tesla och Meta har som grupp stigit med makalösa 59,5% sedan årsskiftet. Hade dessa teknikbolag exkluderats ur S&P 500 hade indexets uppgång endast varit 4,4%. Koncentrationen i uppgången ökar risken för sättningar i marknaden, menar Nordea.

Årets bästa sektor globalt sett har varit just IT, med en uppgång på 32%. Följt av kommunikation (+22%) och sällanköp (20%). Sämsta sektorerna har varit energi (-5%) och kraftförsörjning (-3%). Den sektor Nordea ser bäst potential i är sällanköp. Svenska exempel på aktier i sektorn är Thule, Dometic och New Wave.

Trots att sektorn varit bland de bäst presterande sett till avkastning i år har bolagens operationella prestation varit ännu bättre, menar Nordea. Banken rekommenderar nu en övervikt i sällanköp, samtidigt ska man sälja bolag inom dagligvaror.

FÅ HAUSSADE

Under juni skedde en stor förändring i investerarnas sentiment och riskaptit, berättar Nordeas chefsstrateg Johan Larsson:

“Rent generellt tenderar investerarsentimentet att röra sig med börsen. När börsen går ner blir folk baissade, och när den går upp blir dem haussade. Det som stuckit ut i år är att investerare uttryckt en viss pessimism trots att börsen gått upp. Det har varit en brist på haussade människor, om man utrycker det så. Det som händer nu i juni är att vi på kort tid går från kraftig pessimism till ganska stor eller kraftig optimism”, säger Johan Larsson och fortsätter:

“Det var mycket som hände i juni. Ser man till institutionella förvaltare som tittar på fundamenta och som detaljgranskar makro, så har de varit ganska försiktiga. De har legat med undervikt aktier och stor kassa. Men det är jobbigt att ha fel och att ligga utanför marknaden, så många av dem har valt att köpa aktier i juni. Det är också en förklaring till att aktiemarknaden gått upp under månaden.”

 VALUE OCH SÄLLANKÖP

Riskaptiten har ökat och samtidigt börjar börsen prisa in bättre konjunkturutsikter. Tidigare flockades marknaden kring defensiva sektorer såsom dagligvaror, men nyligen har cykliska sektorer och sällanköp gått starkare:

“Marknaden har föredragit att ligga investerad i dagligvaror. Det är en av de mer defensiva, och konjunkturokänsliga sektorerna. Folk har försökt gömma sig i sektorn vilket drivit upp värderingen”, säger Larsson och fortsätter:

“Konjunkturutsikterna har skruvats upp och ekonomins momentum har överraskat positivt. Sällanköp är konjunkturkänsligt och här har negativa konjunkturförväntningarna smugit sig in. Utfallet i bolagens rapporter har överraskat positivt, men kursutvecklingen släpar fortfarande relativt hur mycket sektorn överraskat. Vi tror sällanköpsaktier har möjlighet att gå bättre än dagligvaror, som har passerat sitt utgångsdatum”, förklarar Larsson för Afv.

Nordea initierade positioneringen att övervikta sällanköp för en månad sen. Kursutvecklingen sedan dess har varit stark för sektorn. Samtidigt som banken har preferens för mer konjunkturkänsliga bolag föredrar man värdeaktier relativt tillväxtaktier de kommande åren. Detta efter att tillväxtaktierna haft en lång cykel av stark prestation. Inte minst på Stockholmsbörsen där bolag som Evolution, Sectra och MIPS är bland de bäst presterande aktierna på fem års sikt.

“De sista åren har varit i förmån tillväxtbolag. Spreaden mellan tillväxt och värde har varit större, men den är fortsatt väldigt stor i ett historiskt perspektiv. Givet det höga ränteläget och konjunkturen talar helheten för att det är värdeaktiers tur”, säger Larsson och fortsätter:

“Det här är något som många i marknaden funderar kring och dessa tankegångar har initierats tidigare, vilket gått sisådär. Nu senast får tillväxtbolag åter en skjuts av AI-haussen. Vi tror värdeaktier har potentialen att utvecklas bättre framåt”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group