Chefsstrategen: Därför tror vi på fortsatt börsuppgång

Swedbanks Mattias Isaksson ser osäkerhet på marknaderna. Trots det behåller banken övervikt i aktier. Och chefsstrategen har en teori om börsens reaktion på de vinstvarningar som ramlat in de senaste veckorna.
Swedbank och chefstrategen Mattias Isakson tror på aktier.
Swedbanks chefsstrateg ser "glaset som halvfullt".

I en kommentar skriver Mattias Isakson att banken ser glaset som “halvfullt snarare än halvtomt”.

“Därför behåller vi vår tydliga övervikt i aktier och räntor förblir underviktade”, säger han.

Chefsstrategen pekar på att sannolikheten för en mjuklandning i USA:s ekonomi har stärkts efter Feds dubbelsänkning.

Europa på väg upp från konjunkturbotten

Samtidigt har flera bolag vinstvarnat inför höstens kvartalsrapporter, något som vittnar om svaghet i vissa sektorer. Reaktionerna på börsen har varit blandade, men “inte resulterat i några större avtryck på marknaden”.

“Det tolkar vi som att investerare orkar se igenom en tänkbar kortare svacka då Europa är på väg upp från en konjunkturbotten samtidigt som USA mjuklandar och Kina vidtagit efterlängtade stimulansåtgärder”, säger Isakson.

“Räntesänkningar ska inte underskattas”

Om ett börsfall kommer ska man se det som en tillfälle att “addera risk”, tror chefsstrategen. Isakson ser framför sig att en nedgång potentiellt skulle ge en fortsatt breddning av börsuppgången, där fler segment och sektorer skulle fortsätta gå starkt.

“Stödet från räntesänkningarna ska inte heller underskattas. Vi upplever att förväntansbilden på centralbankerna för stunden är relativt rimlig och därför ser vi begränsade valutarörelser i närtid, även om det finns potential för kronförstärkning i ett lite längre perspektiv. Det senare ger stöd åt vår inhemska allokeringsexponering”, säger han.

 

Läs också: Nibe bäst bland OMX30-jättarna i september

Läs mer: Månadens köp- och säljråd för september

Läs mer: Så mycket brukar Stockholmsbörsen stiga i oktober

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.