Aktiestrategen ser skral marknadspåverkan efter Bidens avhopp: ”Då skulle det hända saker”

Ur ett marknadsperspektiv har USA:s president Joe Bidens beslut om att inte ställa upp i höstens val inte någon omfattande påverkan, enligt Handelsbankens chef för aktiestrategi Mattias Sundling. "Det är ingen större skillnad mellan Trump- och Biden-lägret och Kamala Harris ekonomiska politik tycks bara vara en förlängning av Bidens", säger han. Men det finns en annan politisk figur som skulle kunna rucka på börssentimentet.
Aktiestrategen ser skral marknadspåverkan efter Bidens avhopp: ”Då skulle det hända saker” - Sundling Biden
Från vänster: USA:s sittande president Joe Biden. Foto: Jacquelyn Martin / AP. Mattias Sundling är chefsstrateg på Handelsbanken. Foto: Handelsbanken.

Debatten mot Donald Trump i slutet av juni blev ett fiasko för Joe Biden. Såväl partikamrater som allmänheten har som följd krävt att den sittande presidenten kastar in handduken genom att inte ställa upp i höstens presidentval. Och så blev det. Under söndagen lät Joe Biden meddela att “det ligger i mitt partis och landets bästa intresse för mig att kliva av” på X. Han uttryckte samtidigt sitt stöd till vicepresident Kamala Harris att nomineras till demokraternas presidentkandidat.

Bidens drag har smärre påverkan på marknaden och var väntat, framhåller Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling.

“Är Kamala Harris en bra kandidat? Tveksamt. Hon har inte levererat som vicepresident”, säger han och nämner att det definitivt finns fler kandidater på demokraternas sida, men att det är osannolikt att någon träder fram i det stundande valet givet den medvind som republikanernas Trump nu har.

Vinst för Trump eller Harris kvittar

Marknaden räknar för tillfället med att ex-presidenten Donald Trump svärs in på nytt i januari, enligt aktiestrategen. Men om det blir Trump eller Harris som vinner valet har troligen ingen större betydelse för marknaden, tror han.

“Det är ingen större skillnad mellan Trump- och Biden-lägret och Kamala Harris ekonomiska politik tycks bara vara en förlängning av Bidens. En annan spaning är att det är skillnad på vad politikerna säger och gör. De flesta pratar under valrörelser om att man ska minska budgetunderskottet, men nästan alla ökar underskottet när de väl sitter med makten”, säger Mattias Sundling.

Under såväl Trump som Bidens presidenttider har det amerikanska budgetunderskottet svällt, påpekar chefsstrategen. Både republikanerna och demokraterna har många gånger haft en expansionistisk, och på så sätt en inflationsdrivande, politik.

Robert F Kennedy Jr

Det finns däremot ett scenario som skulle kunna rucka på börssentimentet: Robert F Kennedy Jr.

“Om det skulle börja flöda massor med röster till honom istället för Harris så skulle det kunna påverka valutgången. Robert F Kennedy Jr är annorlunda. Exempelvis har han uttryckt att han vill budgetsanera och att han förespråkar en tajtare finanspolitik. Märk väl att det inte är någon annan politiker som diskuterar budgetunderskottet utöver honom”, säger Mattias Sundling som understryker att det i skrivande stund inte finns några som helst tecken på att Robert F Kennedy Jr ökar i popularitet.

Kommer marknadens fokus ligga mer på politik än kvartalssiffror kommande månader?

“Det kommer att pratas och skrivas massor om valet, förstås. Men jag tror att marknaden kommer att styras mer av vad som händer på den makroekonomiska fronten och bolagens kvartalssiffror.”

Mattias Sundling med team har inte – och planerar heller inte – att göra några märkbara ändringar i investeringsstrategin mot bakgrund av den senaste tidens utveckling i den amerikanska politiken.

Ökar i fastigheter och minskar i bank

Givet det förändrade marknadsläget i övrigt har chefsstrategen dock valt att minska exponeringen mot banker och ökat i fastigheter.

Vi befinner oss mitt i rapportperioden. Vilka slutsatser har du dragit hittills?

“I stora drag levererar bolagen vinster över marknadens förväntningar. Jag har dock noterat att börsen är oförlåtande – om bolagen inte når upp till förväntningarna så smäller det ordentligt. Bolagen handlas överlag till ganska höga värderingar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.