Laddar

Chefsstrateg: Optimistisk andra halvlek för aktier

"Omvärldsläget må vara komplicerat, men den sammantagna bilden ger fortsatt stöd för optimism under andra halvleken av 2024", anser Swedbanks chefsstrateg Mattias Isakson.
Chefsstrateg: Optimistisk andra halvlek för aktier - fotboll swedbank
Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

I juli månads uppdatering av Swedbanks investeringsstrategi behålls övervikt i aktier och undervikt i räntor, medan krediter förblir neutrala.

“Den generella omvärldsbilden har varit relativt oförändrad den senaste tiden. Den är inte enkel att förhålla sig till men samtidigt ger den fortsatt stöd för optimism”, skriver bankens chefsstrateg Mattias Isakson.

Riksbanken och ECB har inlett sina räntesänkningar och amerikanska Fed kommer sannolikt följa efter under hösten.

TVETYDIGA SIGNALER

“Samtidigt är signalerna lite tvetydiga från USA, en inbromsning är väntad men den får inte bli för kraftig och parallellt måste inflationen fortsätta ner i linje med Feds målsättning. Sammantaget är detta en stödjande bild för optimism och risktagande, om det utvecklar sig på rätt sätt vill säga”, menar Isakson.

“Med det sagt är andhämtningspauser helt naturliga och välbehövliga. Sentimentsindikatorer har pendlat mellan extrem girighet och rädsla ett antal gånger under perioden och givet rådande omvärldsbild och nyhetsflöde är det högst rimligt.”

JULI BRA MÅNAD

En kraftfullare inbromsning än väntat i den amerikanska ekonomin skulle snabbt kunna resultera i recessionsoro och skulle inflationen samtidigt hålla sig kvar lite för högt förändras förutsättningarna. Politisk osäkerhet, både i Frankrike och i USA, kan sannolikt även skapa kortsiktig turbulens men Isakson förväntar sig inte att det förändrar grunden.

“För stunden är sentimentet lite svalare och vi närmar oss en ny rapportsäsong. Juli är ofta en bra månad för aktiemarknaden, inte minst för Sverige, och vi ser ingen anledning till att vara alltför oroliga för de kommande siffrorna och kommentarerna från bolagen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Stäng X Tina Jedenheim Abax Affärsvärlden Mobila resurser
Annons ABAX

Så kan data från dina mobila resurser öka din lönsamhet

Analys av data från dina fordon kan hjälpa dig att fatta väl underbyggda beslut, som minskar kostnader och ökar produktiviteten…

Läs mer