Chefsstrateg: ”Investerare behöver vara mer aktiva i år – blir en berg- och dalbana”

Räntesänkningar och nedkyld inflation ligger i korten, enligt Blackrocks chefsstrateg Wei Li. För Afv berättar hon om vilka sektorer på börsen hon tycker att man ska parkera pengarna i. "The Magnificent Seven är inte dyra", säger hon.
Chefsstrateg: ”Investerare behöver vara mer aktiva i år – blir en berg- och dalbana” - WEI LI
Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Kännetecknande för det nya året kommer att vara en kvävd inflation, på god väg mot målet på 2%. 2024 kommer också att präglas av sänkta styrräntor från flera centralbanker världen över. Den bedömningen gör Wei Li, global chefsstrateg på Blackrock, världens största kapitalförvaltare.

“Det kommer bli ett fartfyllt år där centralbanker återigen står i fokus och vi kommer nog få se lite av en inflations-berg- och dalbana. Den makroekonomiska volatiliteten har redan märkts på marknaderna, där den genomsnittliga spridningen i aktieutvecklingen under de senaste tre åren är högre än tidigare. Investerare kommer behöva vara mer aktiva i år”, säger hon i en intervju med Afv och syftar på att marknadsspekulanter kan dra nytta av den ökade spridningen genom att se över sin portföljfördelning av olika tillgångsklasser och geografier oftare.

“Beroende på hur centralbankerna agerar kommer det vara gynnande för olika typer av värdepapper. Antingen bedrivs en politik som gynnar arbetsmarknaden och tillväxten, men på bekostnad av en strukturellt, ökad inflation vilket hade varit negativt för obligationsmarknaden men bra för aktier. Om centralbankerna istället hårdprioriterar att få ned inflationen och drar åt så kommer aktier istället att ta stryk”, säger Wei Lei.

Recession

Både Storbritannien och Europa är på gränsen till lågkonjunktur, påpekar chefsstrategen. Och det återstår att se hur det kommer sluta i USA.

“I USA kan inflationen komma ner till låga nivåer utan att det blir en recession. Men investerare ska nog räkna med en tid av lägre tillväxt i USA”, säger hon.

Den senaste tiden har det flitigt diskuterats huruvida det kommer blir en så kallad soft landing för ekonomierna eller inte, och utfallet kan bli avgörande för börsutvecklingen. Vad gäller just USA menar Wei Li att en mjuklandning, eller krasch, bara kan ske om “vi flugit innan”. Givet att det skapats massvis med jobb i USA sedan början av 2022 kan vissa argumentera för att ekonomin har “flugit”, men då glömmer man bort att än fler jobb försvann när pandemin slog till, framhåller chefsstrategen.

Marknaden prisar i skrivande stund in fem till sex räntesänkningar från amerikanska Federal Reserve á 25 punkter under 2024. Riktigt så många sänkningar ter sig dock inte troligt, tror Blackrocks chefsstrateg.

“Förväntningarna om så många räntesänkningar är vad som drivit börsuppgången senaste månaderna. Det är lite som att marknaden just nu snarare räknar med att ekonomin lyfter igen, snarare än landar.”

Tilltagande momentum

Wei Li ser positvit på flera olika sektorer i år. De amerikanska techjättarna, särskilt “The Magnificent Seven” (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta och Tesla), sticker ut trots den kraftiga uppgången under fjolåret.

“Många glömmer att tech hade ett tufft 2022 där de underpresterade gentemot den breda marknaden. Efter uppgångarna under fjolåret är värderingarna trots det på en lägre nivå än i början av 2022. De är inte billiga, men inte heller dyra”, säger Wei Li.

Här är Wei Li och Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson överens. Han konstaterade nyligen i en krönika att de amerikanska techbjässarna lockar.

“Överraskande nog så framstår sex av världens största techbolag som oväntat prisvärda, om man ska tro vinstprognoserna. Det handlar om Magnificent Seven minus Tesla”, skrev Benson.

Bland amerikanska aktier har Blackrock en övervikt mot artificiell intelligens, ett tema de tror kommer ge god avkastning framöver.

Några tillväxtländer på investeringsradarn

Vissa delar av Asien finns på Blackrocks investeringsradar, som exempelvis Indien. Mexiko ser också intressant ut, framhåller chefsstrategen.

“I och med att USA allt mer styrt bort från kinesisk import till att istället importera från Mexiko öppnar upp för intressanta möjligheter. Det är dessutom ett land vars produktivitet växer samtidigt som populationen gör det”, säger Wei Li som samtidigt sätter brasklapp på flera tillväxtmarknader.

Blackrock överviktar också Japan.

“Vi har länge gillat japanska aktier och det finns mer att hämta. De är dock i en lite annan fas då centralbanken BOJ väntas höja räntan medan omvärlden snarare övergår till sänkningar. Inflationen har kommit tillbaka till Japan varför styrräntehöjningar är att vänta”, säger hon.

Sätta sprätt på varje peng

Centralbankernas hökaktigare penningpolitik har inneburit att förräntade pengar seglat upp som investeringsalternativ. Många investerare har därför valt att sitta på en större kassa, framhåller Wei Li. Hon märker dock nu ett skifte.

“Man har tröttnat på att gömma sig i kontanter och man vill nu in i marknaden. Mycket på grund av att förräntade pengar underavkastar gentemot aktier över tid”, säger hon och avslutar:

“Globalt finns cirka 8 000 miljarder dollar i kapital i penningmarknadsfonder idag, en ökning om cirka 1000 miljarder jämfört med ett år tillbaka.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.