Skulder
Chefsstrateg: Hushållens skuldsättning överdrivs
Riksbanken med flera har hävdat att de svenska hushållens skuldsättning ligger på mycket höga nivåer internationellt sett om man jämför med den disponibla inkomsten. Det har angetts som skäl till en mindre expansiv penningpolitik.
Den disponibla inkomsten är dock inte jämförbar mellan olika länder. I Sverige är den mer av en buffert, då vi genom skatt redan betalat för exempelvis skolavgifter och sjukvårdskostnader vilket inte är vanligt i alla länder.
“I många andra länder, företrädesvis anglosaxiska, måste disponibelinkomsten användas för skolavgifter, sjukvårdskostnader och annat som redan är betalt via skattsedeln i Sverige. I dessa länder är alltså hela disponibelinkomsten inte riktigt disponibel”, skriver Erikson.
“Om vi korrigerar för dessa skillnader så visar det sig att svenska hushålls skuldsättning inte är dramatiskt högre än i andra jämförbara länder”, konstaterar Henrik Erikson.
Enligt Nykredit är kvoten mellan skuld och disponibelinkomst 1,7 i Sverige, vilket är en 24 procent högre kvot än genomsnittet för de europeiska länder som undersökts. Om man istället använder det omräknade måttet med disponibel disponibelinkomst, vilket anses ge en mer rättvisande bild, sjunker den svenska skuldsättningen till 1,2 gånger den disponibla disponibelinkomsten. Det är endast 15 procent högre än genomsnittet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.