Chefsekonomer: Inflationen har inte toppat – räkna med stigande bolåneräntor

Trots att inflationstakten är den högsta nivån på 31 år har inflationen inte toppat än. Det leder till att Riksbanken höjer styrräntan rejält i år och att bolåneräntorna fortsätter upp, menar de chefsekonomer som Affärsvärlden pratat med.
Jens Magnusson, Christina Nyman och Mattias Persson. om inflationen
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

Tisdagens inflationssiffror kom in högre än väntat. KPIF-inflationen i Sverige steg till 7,2% i maj jämfört med 6,4% i april. Månadsförändringen i KPIF från april till maj var 1,0%. Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter kom in på 5,4%, en ökning jämfört med april då den var 4,5%.

Swedbanks chefekonom Mattias Persson menar att Riksbanken behöver göra ett nytt omtag av inflationen. Han påpekar att inflationen i Sverige är bred och att vi fortfarande inte har sett toppen.

“Inflationen har ännu inte toppat och riskerna är fortsatt på uppsidan. I dagsläget tror jag inflationen kommer toppa under hösten. Men även nästa år kommer den att ligga på en hög nivå”, säger han.

Han menar att inflationen kommer att ligga runt 6% mot slutet av 2022. Under 2023 kommer inflationen att komma ned, men fortsatt ligga klart över Riksbankens inflationsmål.

Även Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, påpekar för Affärsvärlden att inflationssiffrorna kom in bredare och högre än väntat.

Många utfall på rad som ökar mer än väntat ger en tydlig bild av det nu starka pristrycket. Riksbankens företagsundersökning som kom idag bekräftar bilden av att företagen höjer mer och även oftare än de brukar”, säger hon.

Hur tror du att inflationen kommer att se ut under resten av året?

“Den kommer fortsätta att stiga. Vi räknar med att KPF exklusive energi ligger över 6% senare i år. Höga prisplaner i Konjunkturinstitutets undersökningar och höga producentpriser stödjer den bilden.”

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson menar å sin sida att dagens inflationssiffror, även om de kom in över förväntan, hade kunnat överraska än mer

“[Det fanns] en beredskap för ett ännu högre utfall med tanke på de höga amerikanska inflationssiffrorna vi fick förra veckan, så i jämförelse med dem var detta ingen större överraskning”, säger han till Affärsvärlden.

Han menar också att vi kan ha ytterligare en tid med stigande räntor framför oss.

“Under hösten bör dock trenden brytas, bland annat på grund av baseffekter, och kommer sannolikt få en gradvis nedgång i inflationen. Den kommer dock att vara på fortsatt obekvämt höga nivåer hela det här året och sannolikt även nästa”, säger han.

Dubbelhöjning i korten?

Den stigande inflationen borgar också för en dubbelhöjning i både juni och september, menar Jens Magnusson.

“Siffrorna pekar på att inflationen följer Riksbankens alternativscenario snarare än dess huvudscenario. Det gör att Riksbankens räntehöjningar också bör vara snabbare än tidigare prognostiserat. Jag tror därför att Riksbanken höjer med 50 punkter både på junimötet och septembermötet för att sedan fortsätta med 25 punkter i november. Och ytterligare tre 25-punktershöjningar under 2023”, säger han.

Detta är i linje med Handelsbankens prognoser. Banken räknade redan innan tisdagens utfall med en höjning på 50 punkter i juni, och nu tror banken att Riksbanken även i september höjer med 0,5 procentenheter. Även Nordea skrev i en snabbkommentar under tisdagen att de står fast vid vår prognos om att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i juni, 50 punkter i september och 25 punkter i november.

Här går dock Swedbank mot strömmen, och tror på en höjning på 25 punkter i september.

“Riksbanken kommer höja styrräntan med 50 punkter i juni. Jag har svårt att se några skäl till varför man inte borde göra detta. Snarare tvärtom, det finns inflationsrisker med att inte göra så. I september är vår bedömning att Riksbanken höjer med 25 punkter, jag tycker man skall ha lite is i magen och ta in ny information och se vart konjunkturen är på väg. Men riskerna för att de behövs en höjning med 50 punkter också i september har ökat. Sedan ser jag framför mig att Riksbanken höjer styrräntan vid varje möte fram tills man når 1.75% för styrräntan”, säger Mattias Persson.

Räkna med stigande korträntor

Vidare menar han att bolåneräntorna kommer fortsätta stiga i takt med att Riksbanken höjer styrräntan.

“Vår senaste prognos är att den rörliga bolåneräntan kommer att ligga på 3,4% om ett år. Även de bundna kommer att stiga men inte lika mycket.”

Såväl SEB som Handelsbanken pekar också på att de korta räntorna kommer fortsätta upp.

“Korta boräntor kommer stiga, i takt med Riksbankens höjningar. Långa räntor har redan stigit ganska mycket”, säger Christina Nyman.

“Riksbankens styrränta har framförallt en effekt på de rörliga 3-månadersräntorna och de kommer att stiga snabbare om Riksbanken höjer snabbare. De bundna räntorna är mer beroende av bredare marknads- och internationella förhållanden och påverkas inte lika direkt av Riksbanken. Även de bundna räntorna är dock på väg upp och lär fortsätta på den vägen en bit till”, säger Jens Magnusson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.