Federal Reserve
Chefsekonomen varnar: Förtroendet för Fed är hotat
"Den person Trump än väljer som kandidat kommer det att finnas misstankar mot", säger han till Afv.

Nu har det snart gått 100 dagar av Trumps andra vända i Vita huset. Milt uttryckt har det varit en händelserik tid som har präglats av stor ekonomisk osäkerhet och börskaos.
Carmignacs chefsekonom, Raphael Gallardo som har fokus på den amerikanska och kinesiska marknaden, konstaterar att Trump i nuläget inte har mycket att glädjas åt.
I en sårbar lågkonjunktur hotad av inflation, dundrade presidenten in med världsomspännande handelstullar.
“Han motiverade tullarna genom att påstå att huvudproblemet i den amerikanska ekonomin till stor del beror på ett handelsunderskott och att USA blir lurade av resten av världen. Den analysen är helt fel”, säger Raphael Gallardo till Afv.
Glansdagarna över
Marknaderna har reagerat negativ på Trumps handelsstrategi och utländska investerare har dragit sig tillbaka från den amerikanska ekonomin.
“Trump har verkligen poppat bubblan av amerikansk exceptionalism”, säger Gallardo.
På det stora hela har det skapat en ekonomisk nedgång och en försvagning av den amerikanska dollarn. Retoriken och de vacklande handelsbesluten har försvagat förtroendet för USA:s ekonomiska stabilitet, tillägger han.

Vill ha bort Powell
Handelskriget skapar osäkerhet vad gäller inflationsutvecklingen. Det gör även i allra högsta grad osäkerheten kring den amerikanska centralbankens fortsatta oberoende.
Donald Trump har under sin tid som president vid flera tillfällen uttryckt stark kritik mot Fed:s ordförande Jerome Powell. Han har bland annat anklagat Powell för att inte följa hans önskemål om att sänka räntan och för att ha förhindrat en starkare ekonomisk återhämtning.
Nyligen sa Trump att Powells period inte kunde sluta fort nog. Powells mandatperiod som ordförande löper ut i maj nästa år.
“Jag tror att Powell kämpar för sitt legacy – att han är en ordförande som stod upp mot Trump och att han vill lämna sin stol när han återfört inflationen till målet. För om han inte gör det, och lämnar sitt mandat efter att ha låtit inflationen vara över målet i fem år, kommer hans legacy att bli svärtat för alltid”, säger Gallardo.
Stora förtroendeutmaningar
Presidenten kan inte avsätta en centralbankschef, men han kan välja att inte nominera honom nästa år. Ett safe bet är att Powell inte blir erbjuden en till mandatperiod som ordförande.
Den som däremot blir det kommer att ha stora förtroendeutmaningar framför sig, menar Raphael Gallardo.
“Den person Trump än väljer som kandidat kommer det att finnas misstankar mot. En opartisk, respekterad ekonom, skulle inte acceptera ett sådant jobb från Trump, med vetskap om vad Trump har gjort”, säger han och refererar till Trumps åsikter om penningpolitiken.
Det innebär att Fed kommer att förlora en del trovärdighet, enligt honom.
“Och på grund av det kommer inflationsförväntningar att stiga och riskpremien på långfristiga obligationsräntor kommer att öka. Och det kommer att leda till en svagare dollar. Så det kommer att bli väldigt tufft.”
En konfliktfylld direktion
Den person som Trump nominerar till ordförande, kommer att misstänkas vara någon som tar order från presidenten, menar Raphael Gallardo.
“Och denne kommer att möta stort motstånd i direktionen och det kommer att vara mycket oenigheter. Detta är något som FED inte har varit med om sedan Paul Volcker, som var väldigt hökaktig mot sin kommitté.”
Paul Volcker är känd som centralbankschefen som beslutsamt bekämpade inflationen under 70- och 80-talet. Det här är någon som Jerome Powell ser upp till.
Trump vill ha kontroll
Trots att Trump har uttryckt skarp kritik mot Powell, vill han inte avskaffa centralbanken.
“Han vill bara dramatiskt minska centralbankens oberoende. Det är en möjlighet. Och jag tror att Trump tror på enhetlig makt, vilket innebär att det inte ska finnas några verkställande myndigheter som är formellt oberoende”, säger Raphael Gallardo.
I början av februari tog Trump tillbaka kontrollen över alla oberoende myndigheter, vilket även inkluderar FED. En fotnot exkluderar dock presidentens kontroll över den monetära funktionen.
“Men officiellt har Fed inte längre kontroll över sina budgetar”, säger han.
Hur oroande är det här för marknaden? Eller är det redan inprisat?
“Ja, det börjar redan bli inprisat. Det är därför inflationsförväntningarna går upp, obligationsmarknaden går upp och dollarn går ner. Trump skjuter sig själv i foten när det gäller ekonomisk tillväxt och inflation, och skapar en serie stagflatiosnära politiska chocker.”
Läs också:
Boldt-Christmas: Räntemarknaden bestämmer i en sårbar värld
Jojje Olsson: Tullkriget handlar mer om psykologi än ekonomi
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.