Bostadsmarknad
Chefsekonomen om boränteprognosen: ”Lite lättare att vara fastighetsägare”
I Nordeas senaste boränteprognos framgår det att man förväntar sig en styrränta på 2,75% vid årets slut. Man tror således att räntan kommer sänkas vid alla Riksbankens återstående möten i år. Det skulle innebära en sänkning med 0,25 procentenheter i augusti, september, november och december.
Analysen grundar sig i att inflationen närmar sig målet på 2% i kombination med en svag svensk ekonomi och ovanligt hög arbetslöshet som nådde en topp på 8,5% i juni.
Annika Winsth är chefsekonom på Nordea och har tagit fram boränteprognosen.
Hur skulle sänkningarna påverka bostadsmarknaden?
“Jag tror att priserna kommer fortsätta uppåt men utan någon jättedramatik. Det är fortfarande dyrt att låna pengar och det är dyrt att leva”, säger Annika Winsth.
Hur ska man då tänka om man vill sälja eller köpa en bostad?
“Om man ska sälja och köpa på samma marknad spelar det inte så stor roll. Det är de som ska gå in på marknaden för första gången eller sälja och lämna som har större utmaningar att reflektera över”, säger Winsth och fortsätter:
“Då är det väldigt svårt att tajma rätt läge. Utgångspunkten bör vara att förvänta sig svagt stigande priser. Då finns det nog ingen poäng i att vänta oavsett om man är köpare eller säljare”.
POSITIVT FÖR FASTIGHETSBOLAGEN
I dagarna publicerar många fastighetsbolag sina kvartalsrapporter. De senaste årens räntehöjningar har varit svåra för bolagen, och flera har hotats av konkurs. På Affärsvärldens fråga om hur räntesänkningarna kommer påverka fastighetsbolagen, svarar Annika Winsth:
“Bara den första räntesänkningen tog bort den jättestora, våta filten som legat över fastighetsmarknaden. Även välfungerande bolag har drabbats hårt av den oro som skapats och som nu börjar försvinna. Då blir det lite lättare att vara fastighetsägare”, avslutar chefsekonomen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.