Handelskrig
Chefsekonom: Sverige förlorar när världen närmar sig ett handelskrig
"Det här är en ganska rejäl tullslägga", säger Jens Magnusson. Samtidigt tror han att inflationen kan dämpas.

President Donald Trump gav världen en rejäl smocka när han under onsdagskvällen aviserade tullar mot ett 70-tal länder. Tullarna för varor från EU blir 20%, medan de för Kina, Japan och Storbritannien landar på 34, 24 respektive 10%. I samband med detta aviserade Trump också att tullarna på all bilimport blir 25%.
Detta var överraskande hökaktigt, tycker SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.
“Och det är naturligtvis i grunden ganska dåliga nyheter för både världsekonomin och framförallt för världshandeln”, säger han.
Chefsekonomen: Rejältullslägga
I eftermiddag kommer EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hålla presskonferens. Hon har sagt att man vill förhandla med USA, men är också redo att vidta “ytterligare motåtgärder för att skydda våra intressen om förhandlingarna misslyckas”.
“Man öppnar för att förhandla. Men det här är ju en ganska rejäl tullslägga. Och jag har svårt att se att man annat än på marginalen kommer kunna förhandla ner det här tills det träder i kraft”, säger Jens Magnusson.
Grundtullar på 10% mot alla länder ska börja gälla den 5 april. Därefter kommer de specifika tullarna mot olika länder att träda i kraft den 9 april, enligt Vita huset.
Dåligt för Sverige
För svensk del är det givetvis inte heller goda nyheter, menar Magnusson.
“Det är klart att det är dåligt för delar av exportindustrin. Det är dåligt för de som vill göra affärer med USA. Vi ser nu en ganska kraftig förstärkning av kronan också. Det tycker många är efterlängtat, men det kan också innebära att en konkurrensfördel som svensk industri har haft, minskar eller försvinner.”
Sverige har ungefär 350-360 mdr kr i årlig handel med USA. Magnusson påpekar att knappt hälften av denna är tjänsteexport, vilken inte påverkas av tullarna.
“Och i den handeln som Sverige har med USA är det ju många svenska företag som också redan har produktionskapacitet i USA. Då kommer man heller inte påverkas så mycket. Det är inte så att all handel som svenska företag eller all försäljning som svenska företag har i USA plötsligt kommer att upphöra.”
Inflationen kan dämpas
Vad som händer med inflationen framåt är svårt att spå. Det kan gå åt två håll, resonerar han. Om tullnivåerna ökar från alla håll och vi går in i ett handelskrig driver det upp prisnivåerna.
“Eller så stannar fler varor i Europa och i Sverige, och om det dessutom blir lägre tillväxt generellt i världen, så kanske det snarare dämpar inflationen. Men det är klart att den övergripande analysen måste vara att ett land som Sverige förlorar på om världen närmar sig, eller är i, ett handelskrig.”, säger Jens Magnusson.
Vad händer med marknadsräntorna?
“Det första tecknet vi ser är att räntorna går ner, i alla fall i USA. Det är dels för att man blir orolig för konjunkturen och man tror också att det kan innebära att Federal Reserve kommer att behöva sänka styrräntan lite mer för att få fart på ekonomin. Mot det ställs såklart en del inflationsrisker som kan göra att de behöver hålla uppe styrräntan”, säger han.
Känner sig utnyttjad
Trump anser att USA har blivit orättvist behandlade och att de har blivit utnyttjade i det globala liberala handelssystemet. Presidenten tycker att USA har tagit ett stort ansvar för försvarsutgifter runt om i världen och gått i bräschen för ett frihandelssystem som andra länder inte riktigt följt efter, menar Magnusson.
“Eftersom man har de här stora handelsunderskotten mot resten av världen tycker man att det är ett bevis på Trumps logik att USA är utnyttjade av resten av världen. Och som en effekt har det ju då försvunnit industrijobb från USA. Man har fått den här polariseringen och många som känner att resten av världen springer ifrån dem i princip”, säger Magnusson och fortsätter:
“Väldigt mycket av det här stämmer ju helt enkelt inte. USA har ju gått som tåget de senaste åren och har ju vuxit mycket snabbare än till exempel Europa. Men det är den bilden man har och nu är det dags att sätta America first.”
En del i det är alltså att höja tullarna och samtidigt sänka värdet på dollarn, som också bidragit till handelsunderskottet, avslutar SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.
Läs mer:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.