Chefsekonom: ”Restaurangbranschen trodde nog det skulle bli ännu värre”

Restaurangbranschen är en plågad sektor - men de restriktioner som införs under onsdagen är ändå okej för restaurangerna, säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.
Sverige vidtar åtgärder och återinför vissa restriktioner från och med onsdag.
Statsminister Magdalena Andersson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff om åtgärder och restriktioner under pandemin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

“Det var ganska sansat trots allt”. Det är Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråbergs spontana kommentar till regeringens och FHM:s presskonferens om nya restriktioner på tisdagseftermiddagen.

Sverige kommer att införa nya restriktioner från och med onsdagen 8 december. Det handlar bland annat om att hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare och att vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer. Dessutom ska munskydd användas i kollektivtrafiken och “serveringsställen ska undvika trängsel”, enligt de nya åtgärderna. Det finns också ytterligare åtgärder och restriktioner som kommer att vidtas i steg 2 och steg 3 om smittspridningen ökar och om belastningen på vården stiger.

Rent ekonomiskt finns det en osäkerhet, enligt Alexandra Stråberg. Omikron skapar osäkerhet och man vet inte hur virusmutationen kommer att påverka samhället, säger chefsekonomen.

“Osäkerheten innebär ett avvaktande beteende, man kanske avvaktar med konsumtion, investeringar och beslut om nyanställningar”, säger Stråberg.

Hon tar också fasta på att FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell under presskonferensen pratade om att restauranger ska undvika att det blir trängsel. Om det framåt skulle bli så att det krävs vaccinbevis skulle det påverka restauranger och gym, säger Stråberg.

“Den här perioden som kommer är den viktigaste på hela året för dem med alla julbord. Restaurang- och underhållningsbranschen är en plågad sektor, det var nog många där som höll andan under presskonferensen. Men steg 1 tror jag ändå är okej för dem. Det handlar om att de ska kunna ha öppet och fortsätta med verksamheten”.

Stråberg tror vidare att restaurangerna är “glada att de får fortsätta hålla öppet”.

“De var nog oroliga för att det skulle bli värre. Men det finns en osäkerhet inför steg 2 och steg 3 – då är de de som drabbas”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från VECKANS FÖRETAG