Chefsekonom: ”Huspriserna kan falla mer än 20% om elpriset håller i sig”

I SBAB:s prognos om att bopriserna kan falla 20% från toppen är inte de ökade energipriserna inräknade. "Om elpriset fortsätter ligga högt längre än ett år, så kan priserna på eluppvärmda hus falla betydligt mer", säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
SBAB:S Robert Boije och bostadsmarknaden.
SBAB:S Robert Boije. Foto: Hasse Holmberg / TT och SBAB

I februari kom SBAB med en rapport om elprisernas betydelse för Sveriges småhusägare. Där räknade banken med en nedgång på 20% vid kraftig höjda elpriser. Sedan dess har elpriserna varit höga.

I en helt ny prognos spår SBAB ett prisfall på bostadsmarknaden på 20% från toppen. Detta efter att nya siffror från SCB visat att KPIF-inflationen i augusti var 9%. Men i den nya prognosen har den statliga banken inte tagit hänsyn till elpriserna.

“Det beror på att vi inte vet om det är en temporär eller mer långsiktig ökning av elpriset vi ser just nu”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

“Om elpriset fortsätter ligga högt kan priserna eluppvärmda hus helt klart falla mer. Hus som värms upp av exempelvis solenergi, kan stå emot prisfallen bättre”, säger han.

Han vill dock inte ge någon prognos på hur mycket eluppvärmda hus skulle kunna falla vid ihållande höga priser.

“Osvuret är bäst”

Men trots att den rörliga snittlåneräntan på bolånemarknaden höjs kraftigt i närtid till strax under 4% så är bolånekunderna inte särskilt benägna att binda lånen:

“Jag sa redan i höstas att fönstret för att binda räntan billigt såg ut att vara påväg att stängas, och det blev ju så. Då visste vi dock inte att det skulle bli krig och så kraftig uppgång i räntorna som vi nu sett, men prognosen var redan då att de längre bundna räntorna ändå skulle gå upp”, säger Boije.

“Det är svårt att förutspå bostadsmarknaden, ingen trodde exempelvis att priserna skulle gå upp under pandemin”.

På frågan om den rörliga räntan kan komma upp i 5% så svarar han:

“Osvuret är bäst, men inget är omöjligt”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.