Chefsekonom: En konstig detalj i nya räntebeskedet

Sven-Arne Svensson, chefsekonom på Erik Penser, är inte förvånad över Riksbankens senaste räntebeslut. Han har däremot hittat en punkt som han finner besynnerlig.

På onsdagsmorgonen meddelade Riksbanken att den behåller reporäntan oförändrad på -0,35 procent samt utökar köpen av statsobligationer med 65 miljarder kronor.

– Beskedet var väntat, säger Sven-Arne Svensson till Affärsvärlden.

Han trodde däremot att Riksbanken skulle vänta med att agera till december, efter att ha analyserat Riksgäldens nya låneprognos som också presenterades på onsdagen. Den visade att budgetunderskottet blir 45 miljarder kronor under 2015 och 33 miljarder under nästa år. I juni spådde Riksgälden ett underskott på 71 miljarder kronor i år och 25 miljarder nästa år.

Även om Sven-Arne Svensson anser att Riksbankens räntebesked och utökade stödköp var väntade finns det andra saker som förvånar honom.

– Det konstiga är att Riksbanken har en lägre reporänta än ECB och större köp av statsobligationer som andel av statsskulden, trots att BNP-tillväxten är dubbelt så hög och inflationen högre, säger han.

I motsats till Riksbanken tror inte Sven-Arne Svensson att inflationen mätt som KPI kommer att stiga. Han påpekar också att bostadspriserna stigit med 50 procent sedan Riksbanken började sänka reporäntan i december 2011. Under samma period har KPI-inflationen sjunkit med 0,2 procent.

– Det är knappast vad Riksbanken hade räknat med, säger Sven-Arne Svensson.

Han spår att reporäntan ligger kvar på -0,35 procent under nästa år och kanske även en bit in på 2017.

– På lång sikt tror vi inte att det finns många vinnare med dagens extremt expansiva penningpolitik.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.