Chefsekonom: ”Bostadspriserna kommer öka 4% per år”

Optimismen på bostadsmarknaden visar att hushållen känner sig allt mer trygga med den ekonomiska utvecklingen. Det konstaterar chefsekonom Christina Nyman i Handelsbankens nya fastighetsrapport, som räknar med stigande bopriser.
Chefsekonom: ”Bostadspriserna kommer öka 4% per år” - christina_nyman01_mindre kopia
Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom. Foto: Handelsbanken

Ett hushåll med medianlöner och normalstort bolån får cirka 3 700 kronor i månaden i ökad köpkraft 2025. Detta tack vare lägre inflation, löneökningar, ränte- och skattesänkningar.

Det betyder en starkare bostadsmarknad, enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

”Vår prognos utgår från att hushållens skuldsättning förblir kring dagens nivåer och att bostadspriserna ökar med cirka 4% per år”, säger chefsekonomen.

Långräntor föll relativt mycket tidigare i år och nu faller även de rörliga snabbt i spåren av Riksbankens sänkningar.

“Det betyder att det nu är hugget som stucket med rörliga eller bundna räntor ur ett rent kostnadsperspektiv.”

Redan i februari kan styrräntan vara på 2,25%, enligt Handelsbankens bedömning. Samtidigt finns osäkerhet kring hur Donald Trumps ekonomiska politik kommer att påverka ränteutvecklingen.

FLER SENIORBOENDEN BEHÖVS

Handelsbanken bedömer att det behövs 35 000 nya bostäder per år de kommande tio åren, vilket är i linje med dagens byggtakt. Ett ökat byggande av seniorboenden skulle samtidigt kunna förbättra rörligheten på bostadsmarknaden och dämpa bristen på småhus.

”De höga bostadsprisnivåerna, inte minst i storstadsområden, gör det svårt för många förstagångsköpare och växande hushåll. En ytterligare anledning är de krav som ställs på såväl inkomst som kontantinsats”, säger Christina Nyman.

Skulle amorteringskravet sänkas till 1% kan en Stockholmsfamilj med medianinkomster låna cirka 600 000 kronor mer. En risk med att lätta på kraven är att bostadspriser och skulder kan komma att öka snabbt.

”För att minska riskerna med en eventuellt ökande skuldsättning kan man överväga att samtidigt öka incitamenten för hushåll att ha en större andel bundna räntor”, menar Nyman.

Tufft för fastighetsbolagen

När det gäller den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter läget att vara splittrat. Tillgången till finansiering har snabbt förbättrats och på den svenska obligationsmarknaden dominerar fastighetsbolagen igen. Även aktiemarknaden gillar åter fastigheter.

Samtidigt ökar vakanserna, framför allt för kontor.

”Sammantaget betyder detta att det kan bli ytterligare ett tufft år för många fastighetsbolag”, konstaterar Nyman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF