Chefens mörka spegelbild

Känner du en extremt driven och utåtriktad chef? Just en sådan person kan ha mörka sidor som gör honom eller henne farlig för företaget. Nu försöker företagen skrapa på ytan innan anställningskontraktet skrivs på.

När en chef visar riktigt mörka sidor i sin personlighet ses det ofta som otur i rekryteringsarbetet. Det sägs att chefen visat sidor som ingen hade kunnat förutse.

Men kanske hade man faktiskt kunnat det. Ny forskning inom arbetspsykologi visar att en del misslyckade chefsrekryteringar hade kunnat undvikas. Det går nämligen redan i samband med rekryteringen att ta reda på om det finns en hög risk för att det ska slå slint för en person.

En sådan bedömning bygger på att vissa goda sidor i en personlighet har spegelegenskaper som är dåliga.

De ledare som gör störst skada är de som har narcissistiska, manipulativa och antisociala egenskaper i en extrem omfattning. Dessa egenskaper kallas den mörka triaden. Personer med denna typ av egenskaper karaktäriseras av att de är extremt extroverta och förändringsbenägna – i sina ljusa stunder.

– Det går att identifiera personer med de här mörka egenskaperna om man gör ett ordentligt förarbete, säger Anders Sjöberg, Han är doktor i psykometri (den kombination av psykologi och statistik som är grunden för psykologiska test) och chef för testanpassning vid rekryterings- och testföretaget Assessio.

– En chef med egenskaperna i den mörka triaden är bra på att få med sig människor till en början. Mycket blir gjort på arbetsplatsen eftersom den här sortens chef är bra på att få folk att ta i, vilja visa sig duktiga. De är ofta karismatiska chefer med en dramatisk ådra, de är roliga att vara med, säger han.

Man kan tycka att det finns väldigt många chefer som är just utåtriktade och framåtdrivande och bra på att entusiasmera. Finns det sidor som kan ställa till allvarlig skada hos alla dem?

Så är det givetvis inte, menar Anders Sjöberg. Problemet är när en person har alldeles för mycket av de goda egenskaperna. Då är risken att de onda följer med på köpet.

Enligt Anders Sjöberg händer det ofta att han eller hans kollegor råder ett företag att avstå från att anställa en person, just på grund av att hans/hennes egenskaper faller inom den mörka triaden. Ett sådant omdöme baseras alltid på en kombination av tester och intervjuer. Och det är psykologer med kompetens inom psykometri som bedömer resultaten, understryker Anders Sjöberg. Det går alltså inte att identifiera medarbetare med egenskaper inom den mörka triaden genom att företagsledningen delar ut en enkel enkät på jobbet.

– Det är min bestämda uppfattning att många av de fall där en chef visat sig vara skadligt narcissistisk, manipulativ och antisocial inte kommer fram. Företagen gör upp i godo med de här personerna.

– Ofta är det en prestigefråga för ledningen, de har ju varit med och rekryterat en person som inte var rätt.

Det är inte ens säkert att medarbetarna förstår orsaken till att en chef byts ut. Åtminstone inte alla medarbetare, eftersom en manipulativ person ofta är skicklig på att binda folk till sig. En avdelning kan delas upp i två läger, några trogna anhängare som försvarar sin ledare, och en grupp personer som känner sig kränkta och utmanövrerade.

– Jag känner till avdelningar där folk gråter när chefen slutar, fast han eller hon orsakat mycket skada genom att vara manipulativ, säger Anders Sjöberg.

Det finns två vanliga påståenden i medier, när det gäller “galna” chefer.

Det ena är att det är vanligt med chefer som är psykopater. Lars-Olof Tunbrå, rekryteringskonsult och författare till Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga, hävdar att mellan två och fyra procent av personer på högre chefsposter är psykopater.

Det andra påståendet är att det är omöjligt att känna igen en psykopat.

Men Anders Sjöberg håller inte med, utan menar att det första påståendet är struntprat och att det andra måste nyanseras.

Om en psykopat skulle testas på ett korrekt sätt skulle hans eller hennes profil av egenskaper se ut så här: extremt hög känslomässig stabilitet, väldigt låg sympatiskhet och målmedvetenhet samt hög extraversion och förändringsbenägenhet. Det handlar om egenskaper som skulle göra det väldigt svårt att bli chef, menar Anders Sjöberg.

– Definitionen på en psykopat, enligt klinisk psykologi, är att personen ska ha begått en kriminell handling vid ett upprepat antal tillfällen. Det stämmer helt enkelt inte att det är vanligt med psykopater i näringslivet, säger Anders Sjöberg.

Han instämmer i att det är svårt att avslöja de äkta psykopaterna, men menar att personer med mörka-triaden-egenskaperna kan identifieras.

– Förr eller senare kommer det fram vad de tycker när jag sitter och intervjuar dem. “Jamen jag är ju unikt bra. Jag tar de bästa besluten i världen”, tycker de. Det är så normalt för en sådan här person att han eller hon inte drar sig för att säga det. De kan helt enkelt inte låta bli att visa sin manipulativa, narcissistiska och/eller antisociala sida.

Karin Furevik, personaldirektör på Systembolaget, har under sitt yrkesliv flera gånger stött på den mörka triaden hos chefer hon anställt. Hon har upplevt hur goda sidor och självförtroende sakta slagit över till någonting annat.

– Först ser man bara det positiva hos personen. Man blir medryckt av deras personlighet. De är trevliga, framåt och tar för sig, berättar Karin Furuvik och förklarar att cheferna på så vis snabbt vunnit tillit.

– Men efter ett tag börjar det märkas tydligt att allt inte står rätt till, berättar hon utan att vilja gå in på detaljer.

– Långsamt har de börjat manipulera sin omgivning. Man ser det inte direkt, det tar tid att upptäcka, förklarar hon.

Marika Wassberg Skärvik, vd på affärsresebyrån Carlson Wagonlit Travel i Sverige, menar att det är ett vanligt problem.

– De här sidorna kan ligga mörka i en situation och visas i en annan, säger hon.

– Jag har varit med om att personer som man känt väl, visat upp helt andra egenskaper i en ny arbetsposition.

Den största anledningen till felrekryteringar tror hon ligger i att det är lätt att imponeras vid anställningsintervjun.

– Procentuellt sett kanske den här typen av rekryteringar inte är så vanlig, men om man ser till den skada personerna gör i företaget, så är det väldigt allvarligt, säger hon.

I ett fall rörde det sig om en anställd som tryckte ned andra i organisationen.

– Personen skapade väldigt dålig stämning, utan att man riktigt kunde sätta fingret på det.

Individen var, medvetet eller omedvetet, skicklig på att spela ut andra och kunde skapa sig en maktposition som byggde på att de i omgivningen kände sig värdelösa. För att komma till rätta med problemet blev chefen erbjuden att göra ett EQ-test (test av emotionella förmågor). Det visade att personen i fråga hade väldigt höga tankar om sig själv och mycket låga om andra.

– Personen mådde ju själv inte bra av det här. Men med ett slags resultat i handen kunde vi prata om det.
__________________________________

Den mörka triaden som formar personligheten

Ett sätt att kategorisera och testa egenskaper hos en person utgår från fem grundläggande personlighetsegenskaper: stabilitet, sympati, målmedvetenhet, extraversion och förändringsbenägenhet. Personer med egenskaper inom den så kallade mörka triaden – narcissistiska, manipulativa och antisociala – är oftare än andra extremt extroverta och förändringsbenägna.

Narcissism. Personen tror att han/hon är unik. Typiskt uttalande: “Mitt enda fel är att jag ibland kan vara för snabb, andra hänger inte med.”

Manipulativ. Tar folk i enrum för att kunna specialbehandla personer och skapa intriger. Undviker att sätta saker på pränt för att slippa ställas till svars. Läser av maktspelet väl, och slår undan benen på kritiker genom att gå till ledningen och påtala att “NN är nog lite avundsjuk för att det går bra för mig, vi kan räkna med att han kommer att säga så här…. “

Antisocial. Bryter mot lagar och konventioner. I pressade situationer kan chefen skälla ut folk offentligt, skicka hatmejl, sextrakassera eller begå ekonomiska brott.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.