Chefekonomer om Riksbankens räntebesked: ”Tror man tar chansen”

Riksbanken och Fed är i blickfånget inför morgondagens räntebesked. Afv har pratat med två chefekonomer om hur de tror centralbankerna kommer agera - och hur Trumps vinst påverkar Fed. "BNP-indikatorn indikerar en svagare, trögare återhämtning", säger Christina Nyman, chefekonom vid Handelsbanken.
Chefekonomer om Riksbankens räntebesked: ”Tror man tar chansen” - Riksbanken, Thedén, Christina Nyman
"Men BNP-indikatorn indikerar en svagare, trögare återhämtning, en lägre tillväxt och även detaljhandeln var svagare. Dessutom var arbetslöshet och sysselsättning lite sämre", säger chefekonom Christina Nyman inför Riksbankens räntebesked.

Imorgon kommer både svenska Riksbanken och amerikanska Fed med räntebesked. Majoriteten av räntehandlarna tror på en dubbelsänkning från Riksbankens sida. En bild som delas av svenska toppekonomer.

“Riksbanken tror jag sänker med 50 punkter och Fed med 25 punkter”, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken och fortsätter:

“Vad gäller Riksbanken är det framför allt för att de själva har öppnat för det i sin kommunikation i september. Jag tycker inte att data har kommit in anmärkningsvärt annorlunda än deras prognoser. Men BNP-indikatorn indikerar en svagare, trögare återhämtning, en lägre tillväxt och även detaljhandeln var svagare. Dessutom har arbetslösheten och sysselsättningen varit lite sämre”, säger hon om den senaste tidens statistik.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tror inte att den amerikanska valutgången på kort sikt kommer påverka hur Fed resonerar kring räntan.
Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT

Hon lyfter även att centralbankens företagsundersökning indikerade att det går trögare än vad man räknat med, något som gjort att Handelsbanken för ungefär en vecka ändrade sig och nu tror på en sänkning med 50 punkter. Det skulle innebära en ränta på 2,75% från Riksbanken.

Amerikanska valet och Fed

Den politik som Trump gått till val på, med bland annat införandet av höjda tullavgifter, har lyfts fram som en potentiell inflationsdrivare. Att Trump nu kammat hem det amerikanska presidentvalet kommer troligen inte påverka Feds besked under morgondagen.

“Inte på kort sikt, men så småningom. Nu tänker jag att Fed vill visa sitt oberoende och utgår från hur ekonomin påverkas på kort sikt. Det kommer inte att bli några så snabba effekter av politiken, även om Trump-politiken och förväntningarna kan göra att tillväxten ökar snabbare”, säger Nyman och fortsätter:

“Om man tänker på finanspolitiken dröjer det ett år innan det blir en ny budget. Sen beror det på hur snabbt tullarna kan komma till. Inget av det där kommer de att agera på i förväg.”

I synen på de kommande räntebeskeden får hon medhåll från Ulf Andersson, chefekonom på DNB, som också tror på en sänkning med 50 respektive 25 punkter för centralbankerna. Riksbanken har nu en given chans till 50-punktssänkning, menar han.

“Där har man möjligheten att gå lite fortare fram med sänkningarna och det var optionen man gav sig själv i september-mötet, att kunna göra en femtiopunkterssänkning vid något av mötena i år. Givet den data som kommit in tror jag att man tar den chansen”, säger Ulf Andersson till Afv.

Ulf Andersson, chefekonom på DNB. Foto: DNB

Svenska kronan försvagas

I oktober har den svenska kronan försvagats gentemot dollarn. Även valutgången i USA har påverkat kronan negativt – med cirka 20 öre i skrivande stund. Utvecklingen mot euron har inte varit lika negativ.

Ulf Andersson tror dock att Riksbanken inte kommer fokusera på kronan i samband med räntebeskedet, utan på den svaga realekonomin.

“Skulle kronan fortsätta att gå svagt framöver, kanske som en konsekvens av att dollarn går starkt, kan det vara till besvär för framtida beslut. Det kan leda till att man inte vågar sänka så fort och snabbt som med en starkare krona. Men det kommer vägas in det som en faktor bland alla andra. Anser man att inflationen är under kontroll kommer de kunna gå snabbare fram med penningpolitiska lättnader trots att kronan går svagt”, säger Andersson.

Riksbanken kommer med sitt räntebesked klockan 09.30 på torsdagen. Federal Reserve lämnar sitt dito klockan 20.00 svensk tid torsdag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.