Inflation
Ekonom sågar höjda räntan i Norge: ”Snart kanske vi bara kan sälja lax”
Vad fokuserar du mest på i ekonomin just nu?
“Globalt sett följer jag utvecklingen i Kina och USA, de två stora tillväxtmotorerna i världen, noga. Framför allt utvecklingen i Kina är intressant. Hur det går i Kina ger en bra indikation på hur exempelvis energimarknaden utvecklar sig. Som det ser ut nu förväntar sig marknaden att oljepriset kommer ligga högt under hela 2020-talet. Och oljepriset är ju som bekant viktigt för Norge. När jag ser på Norge är jag väldigt upptagen av hur den norska kronan utvecklar sig. Vi har en situation där Norges Bank nyligen höjt räntan vilket lett till att kronan stärkts. En räntehöjning jag är kritisk till”, säger Jan Andreassen.
Varför är du kritisk till den norska räntehöjningen?
“Vi har låg inflation i Norge. Kärninflationen uppgår bara till 1,4%. Med räntehöjningar är risken stor att den norska kronan kommer stärkas ytterligare. Gränshandlarna i Strömstad kommer naturligtvis vara glada över det när handeln öppnat igen, men för Norge kan det innebära kostnadsproblem. Snart kanske vi bara kan sälja lax och aluminium utöver olja och gas! Norge håller på ett utvecklas till ett nytt Schweiz. Ett mycket rikt land, men med dämpad ekonomisk tillväxt och hög kostnadsnivå. Det är inget dåligt med det, bara ett konstaterande. När jag växte upp var Åker Brygge i Oslo Norges största industriarbetsplats. Idag finns där bara finansföretag. Det är lite samma resa som landet gjort i stort.”
Jan Andreassen: “Befolkningen åldras i snabb takt”
Norge håller på att bli ett nytt Schweiz och skiljer sig från övriga Norden, kan du utveckla?
“Norge har blivit en slags science fiction-ekonomi. Det är numera mycket få likheter mellan Norge och de övriga nordiska länderna strukturellt sett. Vi har gigantiska överskott i bytesbalansen, stora budgetöverskott och en arbetslöshet på bara 2,4%. När oljepriset nu ökat med 250 kronor per fat ger det staten 100 miljarder extra i intäkter bara i år (Statens Pensjonsfond eller ‘Oljefonden’ som förvaltar oljeintäkterna har tillgångar som uppgår till över 11 biljoner norska kronor och är numera världens största kapitalförvaltare reds. anm.). Baksidan av myntet är att den norska tillväxten är ganska låg liksom omvandlingstrycket av näringslivet. Och befolkningen åldras i snabb takt.”
Hur har Norge klarat pandemin och vad tror du om inflationen framöver?
“Norge har klarat den OK. Men pandemin är långt ifrån över. Covidkrisen har snabbat på en omställningsprocess där Norges lilla industrisektor fortsätter att krympa, oljeintäkterna ökar med det höga oljepriset och våra finanstillgångar stiger i värde. Jag tillhör nog mer ‘team transitory’. Inflationsuppgången vi ser i delar av världen kommer blåsa över även om det kan ta lite tid. Det finns en del positiva saker med högre inflation också. Vi ser i glesbygden hur lönerna kan gå upp lite för chaufförer och förskolepersonal exempelvis. Och i ett land som Italien, som lidit av deflation, ser man nu hur exporten tar fart och det går bättre igen för landet.”
Om du skulle välja en eller ett par indikatorer som du skulle följa extra noga den närmaste tiden, vilka skulle det vara?
“Som jag nämnt ovan skulle det vara den norska kronan”, säger Jan Andreassen.
Alla delar i Affärsvärldens artikelserie
I en serie på temat inflation intervjuar Afv en rad stora namn och tänkare. Intervjun med Jan Andreassen är femte delen. Här hittar du alla andra delar:
Del 1: Centralbanksgurun: ”Inflationen på väg mot ett 70-talsscenario”
Del 2: Klas Eklund: “Det är dags för Sverige att investera”
Del 3: Lars Calmfors om finanspolitiken: “Risken är att man tappar alla hämningar”
Del 4: Heidi Schauman: Finlands industri har inte drabbats lika hårt av halvledarkrisen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.