Checka in på billiga hotellet

Sämre utsikter till trots, aktien i Rezidor är så pass nedkörd att bolaget antagligen blir uppköpt om den faller ännu mer.

Hotellkedjan Rezidor knoppades av ifrån SAS under 2006 och är för att vara ett mid cap-bolag förhållandevis okänt. Bolaget verkar under varumärken som Park Inn och Radisson SAS, men kan också räkna in betydligt lyxigare namn som Regent i sin portfölj. Merparten av omsättningen finns i Norden och övriga Västeuropa. Tillväxten för bolaget finns dock i Östeuropa och på marknader som Mellanöstern och Afrika. Tillväxtplanerna är ambitiösa och innebär en ökning med över 100 hotell och 20 000 rum under perioden 2007–2009. För närvarande har kedjan cirka 240 hotell och drygt 50 000 rum. Tillväxten sker till största delen genom franchise- och managementavtal som har en högre lönsamhet än mer traditionella hyresavtal, och det dessutom till lägre risk.

Den senaste rapporten visade på fortsatt tillväxt och en förbättrad lönsamhet. Men hotellbranschen är starkt cyklisk och det finns en betydande oro för vilka effekter den finansiella turbulensen kommer att ha på ekonomin framöver. Rezidor flaggade redan i juli för att det rådande marknadsklimatet kan leda till försenade etableringar på vissa tillväxtmarknader, och sedan dess har klimatet antagligen hårdnat ännu mer. Det finns här en risk för att tillväxtambitionerna kan behöva skruvas ned om den tuffa situationen skulle hålla i sig eller förvärras ytterligare.

Ägarlistan domineras av utländska aktörer där huvudägaren Carlson sitter på 42 procent av aktierna. Carlson är en amerikansk, privatägd hotelljätte som omsätter ungefär 250 miljarder kronor och grundades av svenskättlingen Curtis Carlson. Carlson och Rezidor har samarbetat sedan början på 1990-talet då Rezidor började jobba med Carlsons varumärken som Radisson och Park Inn.

Carlson har vid ett flertal tillfällen pekats ut som köpare av Rezidor, och budrykten har stundtals duggat tätt. Ryktena fick förnyad näring när Carlson den 1 oktober i år ansökte om tillstånd hos EU-kommissionen för att kunna öka sitt innehav i Rezidor. Även om synergierna får anses relativt små, går det inte komma ifrån att ett uppköp vore ett enkelt sätt för Carlson att komma över Rezidors tillväxt i ett antal utvecklingsländer. Varför då inte göra det under brinnande börskaos när kurserna ändå är nedtryckta i botten?

Som placerare i Rezidor behöver man inte ta med ett uppköp i kalkylen. Bolaget ser intressant ut även på egna meriter. Marknaden för Rezidor kommer att vara tuffare framöver, men i och med att aktien i likhet med övriga börsen i det närmaste havererats, framstår Rezidor ändå som måttligt värderat även med betydligt svagare vinstutveckling under de kommande åren. Därtill gör nuvarande aktiekurs runt 15 kronor att bolaget även med sänkt utdelning borde klara av att upprätthålla en utdelningsnivå på motsvarande 3–5 procent under de kommande åren. Affärsvärlden föreslår att läsaren gör som huvudägare och styrelseledamöter: köper aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.