Aktieråd
Chansning till börsen
TECKNA EJ. Index Pharmaceuticals, ett forskningsbolag som inriktat sig på att finna behandling mot en allvarlig form av tarminflammation, ulcerös kolit – en kronisk inflammation i tjocktarmen, blir av allt att döma nästa förhoppningsföretag som noteras i Stockholm. Bolaget har sitt ursprung i forskning i det på senare tid skandaliserade Karolinska institutet i Solna.
Målet är att dra in cirka 250 miljoner kronor i en emission där pengarna ska användas till att göra en fördjupad patientstudie, en så kallad fas IIB-studie. Ambitionen med studien är att klarlägga om den aktiva substansen cobitolimod, har effekt på inflammationen, och optimera doseringen.
Redan tidigare har bolaget gjort mindre fas II-studier som då visade att bolagets medicinkandidat har en sådan effekt.
Värderingen av bolaget ligger med den nu aktuella teckningskursen 8,40 kronor per aktie på 275 miljoner kronor före emissionen. Emissionen ska enligt planerna tillföra ytterligare 250 miljoner kronor. En förhållandevis stor del av bruttobeloppet, 29 miljoner kronor, försvinner i transaktionsavgifter, bland annat till garanter och corporate finance-firman bakom emissionen. Ytterligare 17 miljoner går till att betala tillbaka ett lån, vilket sammantaget ger ett indikativt väntat marknadsvärde om cirka 480 miljoner kronor.
Den som tecknar sig för aktien ska inte vänta sig några dramatiska kursrörelser, vare sig upp eller ned, under de kommande två åren. Pengarna som tas in i emissionen ska enligt planerna gå till att göra en studie på 215 patienter. De första av dessa väntas påbörja den sex veckor långa studien under första halvan av 2017.
– Huvudresultaten väntas bli klara under 2018, säger bolagets vd, sedan våren 2016, Peter Zerhouni.
Index medicinkandidat är en så kallad first-in-class kandidat. Inga existerande mediciner eller medicinkandidater använder sig av samma princip för att angripa sjukdomen. Ändå är marknaden för behandling av ulcerös kolit ett getingbo med i vart fall en handfull existerande mediciner bland konkurrenterna och flera medicinkandidater under utveckling. Bästsäljarna är TNF-hämmarna Remicade från Johnson & Johnson/Merck och Humira från Abbvie som är biologiska läkemedel.
För två år sedan lanserades ett nytt biologiskt läkemedel för behandling av måttlig till svår ulcerös kolit kallat Entyvio från japanska Takeda. Priset för det senare ligger mellan 175 000 och 500 000 kronor per patient och år. Priset varierar beroende på land och dosering. TNF-hämmarna är billigare att använda och de priser som anges i prospektet ligger mellan 100000 och 300000 kronor per patient och år. 200 000 patienter uppges stå under behandling med dessa biologiska läkemedel som bara har effekt på en mindre del av de patienter som lider av måttlig till svår ulcerös kolit och dessutom är förknippade med allvarliga biverkningar.
– De existerande läkemedlen har ett antal brister och begränsningar vilket gör att det finns ett stort medicinskt behov av nya behandlingsalternativ, säger Peter Zerhouni.
Den aktuella marknaden för biologiska läkemedel bedöms vara värd cirka 4,2 miljarder dollar per år (2015).
Index –aktien är, likt många andra branschlikar, en lottsedel. Bolaget har i praktiken bara en medicinkandidat i sin portfölj och misslyckas bolaget med att lansera den produkten riskera aktien att bli näst intill värdelös. Övriga tillgångar i form av studier och blivande medicinkandidater är i preklinisk fas och kan i det här sammanhanget bedömas sakna värde.
Baserat på historiska erfarenheter och tumregler i branschen har mediciner som nått så långt som den nu aktuella medicinkandidaten en sannolikhet på 25-30 procent att bli godkänt som läkemedel i framtiden.
Bolagets vd Peter Zerhouni tycker att sådana jämförelser blir missvisande eftersom bolaget redan har, menar han, visat att den nu aktuella substansen inte är farlig och att substansen har effekt.
Affärsvärlden är försiktig med att rekommendera läsare att teckna sig för aktier i riskfyllda forskningsbolag utan intäkter. Den som köper i emissionen ska vara beredd att förlora hela insatsen.
Bland dem som nu spär ut sitt ägande finns finansdoldisen Staffan Rasjö som under 00-talet tjänade stora pengar på forskningsbolag inom medicin- och bioteknik, däribland Orexo, Medivir och Bioinvent.
Huvudägaren SEB Venture Capital sitter inför emissionen på en tredjedel av aktierna i Index. Senast fonden lät notera ett av sina innehav gick det inte så bra. Bolaget sålde förra sommaren ut cancerdiagnosföretaget Scibase på börsen. Det var inte lyckat. Nu, drygt ett år senare har kursen halverats, en utveckling som väl illustrerar risken i den här typen av bolag.
Index Pharmaceuticals ska enligt planerna noteras 11 oktober på småbolagslistan First North. Den som vill teckna sig för aktier i bolaget vänder sig till Aqurat Fondkommission, Nordnet eller Avanza.
Sista teckningsdag är i morgon tisdag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.