Centralbanksgurun: ”Inflationen på väg mot ett 70-talsscenario”

Ekonomiprofessorn Charles Goodhart, en av arkitekterna till centralbankernas inflationsmål, har i flera år varnat för vikande produktivitet och kraftigt ökad inflation. För Afv berättar han att pandemin kommer att skynda på utvecklingen.
Charles Goodhart om inflation
Ekonomiprofessorn Charles Goodhart. Foto: Unsplash/Jamesfranklingresham/Wikimedia

I ”den stora inflationsdebatten” som nu pågår bland ekonomer kan man urskilja de som tror att den ökande inflationen är övergående och de som tror att den är här för att stanna. En ledarfigur för den mer pessimistiska sidan är den brittiska ekonomen Charles Goodhart.

Goodhart är en tungviktare på området. Han är professor emeritus på London School of Economics och har tidigare varit chefekonom på Bank of England. Han är också en av arkitekterna till inflationsmål som många centralbanker styr sin penningpolitik med. Goodhart var nyligen inbjuden till den amerikanska kongressen och ECB för att berätta om sin syn på inflationsutvecklingen.

Goodhart skrev innan pandemin en bok, tillsammans med ekonomen Manoj Pradhan, med titeln The Great Demographic Reversal. I boken argumenterar de för att den åldrande befolkningen i världen kommer att leda till en stagnationsperiod med högre inflation, mer likt 1970-talet, än vad vi vant oss vid de senaste decennierna. De menar att den låga inflationen som världen har vant sig vid kanske inte bara beror på skickliga centralbanker, utan också demografiskt gynnsamma förhållanden. Västvärlden har kunnat lägga ut produktion billigt i Kina och Östeuropa vilket hållit nere prisutvecklingen på varor och tjänster.

Dålig utveckling för tillgångar

Västvärlden får ställa in sig på tuffare tider. Kinas arbetsföra befolkning växer inte längre, den minskar. Det finns heller inte undersysselsatta i Östeuropa som kan fylla ut för Kina. Indien och Afrika, som har en snabbt ökande befolkning i arbetsför ålder, har ännu inte strukturerna eller kunskapen som krävs för kvalificerad produktion. Allt färre i västvärlden ska försörja allt fler och resultatet blir inflation. Det blir dyrare för de sysselsatta att försörja de äldre. Deras sjukdomar är svåra att bota, men inte dödliga på kort sikt, som olika typer av demenssjukdomar.

Det här kan vara dåliga nyheter för kapitalägare (som kanske inte får så bra tillgångsprisutveckling) och finansdepartement runt om i världen (som riskerar hål i statsbudgetarna). Men andra sidan av myntet är att det kan vara positivt för många arbetstagare i västvärlden när de kan kräva högre löner för sysslor som andra inte vill utföra. Ett slags arbetarnas revansch. För att motverka detta skulle man kunna tänka sig att länder importerar arbetskraft. Men den dörren tror Goodhart är stängd med de politiska strömningar som finns i världen sedan ganska lång tid tillbaka, när många människor är kritiska till hög invandring. Höjd produktivitet genom automatisering och nya innovationer skulle delvis kunna avhjälpa situationen, men inte fullt ut, menar Charles Goodhart.

Pandemin skyndar på utveckligen

Goodhart argumenterade för sin prognos innan covid-19-pandemin lamslog världen, med rekordstora stimulanspaket som följd. Affärsvärlden har därför kontaktat Charles Goodhart för att se om pandemin ändrat hans analys åt något håll.

Håller slutsatserna i er bok om att världen går mot en situation som är lik den som rådde på 1970-talet med högre inflation och lägre tillväxt?

“Vi skrev ursprungligen vår bok innan pandemin slog till. Tre decennier med globalisering och låg inflation har haft en stark effekt. Arbetstagarnas förhandlingsstyrka har minskat så mycket att när vi skrev boken var vi mycket osäkra på när vi skulle få uppleva att inflationstrenden vänder. Det kan skilja på fem år hit eller dit.”

Menar du att osäkerheten minskat: att pandemin gjort ert 70-talsscenario mer sannolikt?

“Ja, vi menar att effekten av pandemin är att trendförändringen kommer att gå snabbare. Vi kommer se en snabbare och mer uthållig uppgång. Både av inflationen och de nominella räntorna än vad vi tidigare förväntat oss.”

Och vad tror du kommer hända på kort sikt med inflationen?

“Vi tror att inflationen kommer ligga klart över de nominella räntorna framöver. Detta gör att det mycket väl kan vara så att de reala räntorna kommer att vara kraftigt negativa de närmaste åren. Vad som kommer hända med realräntorna därefter är mer osäkert, även om vi tror att det är mer sannolikt att realräntorna kommer röra sig upp mot mer normala, positiva nivåer.”

ALLA DELAR I AFFÄRSVÄRLDENS ARTIKELSERIE

I en serie på temat inflation intervjuar Afv en rad stora namn och tänkare. Intervjun med Charles Goodhart är första delen. Här hittar du alla andra delar:

Del 2: Klas Eklund: ”Det är dags för Sverige att investera”

Del 3: Lars Calmfors om finanspolitiken: ”Risken är att man tappar alla hämningar”

Del 4:  Heidi Schauman: Finlands industri har inte drabbats lika hårt av halvledarkrisen

Del 5: Ekonom sågar höjda räntan i Norge: ”Snart kanske vi bara kan sälja lax”

Del 6: Jesper Rangvid: ”Penningpolitiken måste stramas åt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group