Centralbankernas nota: Över 56 000 miljarder

Trots stödköp i mångmiljardklassen lyser den globala tillväxten med sin frånvaro. IMF-chefen Christine Lagarde är inte nöjd med tillståndet i ekonomin, skriver Bloomberg.

Sedan finanskrisen slog till 2008 har världens centralbanker genomfört penningpolitiska stimulanser på sammanlagt 7 000 miljarder dollar, drygt 57 000 miljarder kronor. Och siffrorna stiger. Inom kort väntas exempelvis den japanska centralbanken utöka stödköpen av statspapper till över 6 000 miljarder kronor om året, skriver Bloomberg.

Trots gigantiska stödköp har IMF och Världsbanken tvingats justera ned sina tillväxtprognoser för den globala ekonomin.

Just nu befinner sig världens centralbankschefer i Peru för IMF:s och Världsbankens årsmöten. En av dem som är där är förstås IMF-chefen Christine Lagarde.

– Världen är fast i ett medelmåttigt tillväxtmönster, sade hon i sitt tal på torsdagen, skriver dn.no.

Huvudtemat under mötet var annars tillväxten i Kina.

– Kina är mitt i en övergång från en investeringsdriven modell till en mer konsumentdriven sådan. Det är ett medvetet val. Det är oundvikligt att undvika gupp på vägen men det är en bra och berättigad utveckling, säger IMF-chefen till Bloomberg.

Christine Lagarde varnade också centralbankscheferna för de stora ekonomierna att inte börja strama åt för tidigt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase