CATENA: Varning för lägre marginaler
För bilhandlarbranschen var 1996 ett mycket händelsrikt ochtufft år. Borttagandet av bilaccisen, försenadförmånsbeskattning på tjänstebilar, ökad privatimport av bilarfrån grannländer med lägre moms är några faktorer som pressadepriserna.
Borttagandet av bilaccisen (den försäljningsskatt på nya bilarsom funnits i Sverige sedan 1950-talet) i juni i fjol gjorde attnybilspriserna sänktes med 10.000 -15.000 kronor per bil. Lägrepriser stimulerar nybilsförsäljningen, men innebär också attbilhandlarna måste skriva ned sina lagervärden med motsvarandebelopp. Catena var förutseende nog att göra en lagernedskrivningpå tio miljoner kronor redan i fjolårets halvårsresultat.
Följdeffekten av att försäljningsskatten togs bort är attpriserna på begagnade bilar har pressats ned. Om prisskillnadenmellan en splitterny bil och en nyare begagnad bil minskar, ärdet mer lockande att köpa den nya bilen, vilket många gjort.Bilhandlarna tvingas då sänka priserna på sina begagnade bilarför att kunna sälja dem.
Statistik från Autodata visar att priserna på begagnade bilarhar fallit med omkring tio procent sedan juni i fjol och medfyra procent mellan november 1996 och januari i år. De flestainom branschen anser att priserna nu har slutat falla och börjatstabilisera sig på en lägre nivå, i alla fall istorstadsområdena.
Den ökade direktimporten av bilar från grannländer med lägremoms är ett naturligt resultat av de öppnade gränserna inom EU.Enligt ett EU-förslag ska momssatserna vara harmoniserade mellanEU-länderna senast år 1999. Men konkurrensen gör att de svenskapriserna redan nu håller på att anpassas till EU-nivå. AttMercedes-Benz har sänkt sina listpriser på 1997 års modeller medi genomsnitt 5,74 procent kan ses som ett exempel på dennaanpassning, liksom att bilhandlarna ofta lägger till utrustningutan att höja priset.
Följden för Catena och resten av bilhandlarna är ett oroandemarginaltapp. Rörelsemarginalen i Catenas svenskapersonbilsrörelse var i niomånadersrapporten 2,3 procent jämförtmed 3,2 procent samma period 1995.
Enligt företrädare för branschen som Affärsvärlden har varit ikontakt med, har sjunkande bilpriser gjort att bilhandlarnasbruttovinstmarginaler (skillnaden mellan bilhandlarens inköps–och försäljningspris) har pressats, i synnerhet för begagnadebilar.
Bilhandlarnas bruttovinstmarginaler har sjunkit med ett parprocentenheter från en nivå på åtta-nio procent på nya bilar ochhalverats från en nivå på fem-sju procent på begagnade bilar.Dessa siffror är generella och varierar mellan olika handlareoch bilmärken.
Ett fall i bruttovinstmarginalen pressar i sin turrörelsemarginalen om det inte kan kompenseras med lägrekostnader. Det krävs att Catena lyckas med sitt påbörjadeprogram att minska kostnaderna med 200 miljoner kronor på tre år.Försäljning av personbilar står för nästan hälften av Catena–koncernens omsättning och 28 procent av rörelseresultatet.
Affärsvärlden uppskattar att ett marginaltapp på en procentenheti den svenska personbilsrörelsen grovt räknat ger ettresultatbortfall på 52 miljoner kronor efter skatt för koncernen,30 procent av vinsten. En del av detta syntes redan iniomånadersrapporten.
Men detta har inte påverkat Catenas aktiekurs. Tvärtom tycksaktiemarknaden räkna med en förbättring. För att motivera dagenskurs krävs det att bilhandelsbolaget lyckas höja både volymeroch marginaler rejält samt att avvecklingen av Catena Investfortsätter att vara framgångsrik. Affärsvärlden delar inte fulltmarknadens optimism om marginalerna och anser att Catena-aktienär övervärderad.
Detta förtar dock inte intrycket att Catena är på rätt väg efterkrisåren i början av 1990-talet. Ledningen följer framgångsriktstrategin att koncentrera rörelsen till kärnområdet,fordonsdistribution. Idag är verksamheten uppdelad i tre områden,personbilar (drygt två tredjedelar av omsättningen), lastvagnar(en fjärdedel) och entreprenadmaskiner (två procent). Även inomdet tredje området ska bolaget expandera. Enligt ledningen finnsdet synergivinster med lastvagnsområdet i reservdelar ochservice. Och det är just på eftermarknaden som de störstamarginalerna finns. Omkring 40 procent jämfört mednybilsförsäljningen som i regel ger knappt tio procent. CatenaInvest innehåller de bolag och tillgångar som inte hör tillkärnrörelsen. Och bolaget ser ut att lyckas med målet att alltinom Catena Invest ska vara avvecklat till utgången av 1997.
På sikt ser det ljusare ut för branschen. Vad som talar för enuppgång i bilförsäljningen är, enligt Bilindustriföreningens VDKurt Palmgren låga räntor, en rekordgammal bilpark (47 procentav svenskarnas bilar är tio år eller äldre), klarhet i frågan omförmånsbeskattning av tjänstebilar och ökad utskrotningstakt(Svensk Bilprovning har skärpt reglerna sedan årsskiftet). Attett beslut om ny förmånsbeskattning äntligen kom i november ifjol gynnar främst de svenska biltillverkarna som har en högandel tjänstebilar.
I januari registrerades 30 procent fler bilar än under sammaperiod i fjol. Bilindustriföreningen har dragit upp sin prognosför 1997 till 200.000 sålda bilar, en ökning med 8,8 procentjämfört med i fjol. Men ökningen är från en låg nivå. Inte sedan1950-talet har det registrerats så få bilar som de senaste åren.
TUNNA MARGINALERCatena, 9 månmkr 1993 1994 1995 1996 2) 1996Omsättning 12594 15867 12555 12934 8974Rörelseresultat1) -612 350 181 211Marginal, % neg 2,2 1,4 2,3Finansnetto -253,2 -187 -90 -98Vinst -865 163 91 108 113Vinst/aktie, kr -24,2 2,2 3,6 3,4Utdelning, kr/aktie – 1 2 21) Resultat efter avskrivningar
2) Affärsvärldens prognos
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.