Laddar

Carnegie: Köp Clas Ohlson – blir ”generösa utdelningar till aktieägarna”

Hemfixarkedjan Clas Ohlsons aktie är för lågt värderad, menar Carnegie Private Banking, och sätter köp på aktien. 
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Kristofer Tonström, Clas Ohlson VD.
Kristofer Tonström, Clas Ohlson VD. Sandberg / TT

Aktiens värdering speglar inte hemfixarkedjan Clas Ohlsons starka utveckling. Detta bäddar för rejäla utdelningar till aktieägarna. Detta skriver Carnegie Private Banking i en analys.

“Innevarande räkenskapsåret 2024/2025 inledde Clas Ohlson på bästa sätt. Trots tuffa jämförelsetal och en svag marknad levererade prylkedjan återigen starka siffror”, skriver banken.

Trots utmaningar till följd av pressade konsumenter har Clas Ohlson lyckats öka sin omsättning med 20% under innevarande räkenskapsår, varav 10% är organisk tillväxt. Det senaste förvärvet av Spares bidrog med ytterligare 10%. Rörelseresultatet ökade med 31%, trots vissa negativa effekter från valuta och högre inköpspriser.

E-handeln har mer än fördubblat sin del av omsättning, från 6% räkenskapsåret 2019/2020, till 15% i fjol.

Handlas med rabatt

Carnegie Private Banking framhåller också bolagets förbättrade rörelsemarginal, som nu ligger över det långsiktiga målet, och pekar på en stabil balansräkning som ger utrymme för fortsatta utdelningar.

“Det öppnar i våra ögon för mer generösa utdelningar till aktieägarna. För innevarande räkenskapsår räknar vi med en utdelning på 6 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på nära 4 procent”.

Clas Ohlson värderas fortsatt försiktigt med ett P/E-tal på knappt 13x för det innevarande räkenskapsåret, vilket Carnegie menar är lågt i förhållande till bolagets prestation. De påpekar också att aktien handlas med en rabatt jämfört med nordiska konkurrenter, vilket gör den extra intressant. Riktkursen sätts till 195 kronor. Det kan jämföras med att aktien i tidiga fredagshandeln står i knappt 160 kronor.

“I våra ögon framstår värderingen av Clas Ohlson som låg givet hur väl bolaget presterar”, avslutas analysen som också stämplar aktien med en köprekommendation.

LÄS MER

Här hittar du alla de senaste köpråden för svenska aktier

TikTok-effekten lyfter Clas Ohlson till nya höjder: ”Populär bland unga”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.