Carnegie: Börsvinnarna efter USA-valet

Oavsett om USA:s nästa president heter Hillary Clinton eller Donald Trump ser Carnegie samma vinnare på den amerikanska börsmarknaden.

Den 8 november avgörs vem av presidentkandidaterna som står som vinnare: Clinton eller Trump. Men redan nu har Carnegie Privatbank utsett vinnarna på USA:s börsmarknad: byggbolag och materialtillverkare.

Orsakerna är enligt investmentbanken flera. Först och främst beror det på att den amerikanska infrastrukturen extremt eftersatt.

“USA har inte bara underlåtit att underhålla sin befintliga infrastruktur, utan också gjort få nyinvesteringar. Det märks på vägar, broar och flygplatser, men också på vatten- och elnät”, skriver Carnegie i ett investeringscase som Affärsvärlden tagit del av.

Enligt investmentbanken ligger investeringarna i USA:s infrastruktur på runt 2,5 procent av landets BNP och civilingenjörsförbundet ASCE beräknar Underinvesteringarna till 157 miljarder dollar per år.

Förutom att infrastrukturen är i skriande behov av en upprustning är ränteläget historiskt lågt och skuldnivåerna i många av de amerikanska delstaterna lägre än före finanskrisen.

Dessutom är de båda presidentkandidaterna lyft frågan om infrastrukturen högt upp på dagordningen. Hillary Clinton vill öka investeringarna med 50 miljarder dollar per år under de kommande fem åren, totalt 250 miljarder dollar. Donald Trump har i sin tur antytt att han vill göra dubbelt så stora infrastrukturinvesteringar som Clinton. Enligt Carnegies beräkningar skulle en investeringsökning med 1 procentenhet av BNP över en tioårsperiod innebära en marknad på över 2 000 miljarder dollar under perioden.

“Läget att investera är därför ypperligt”, skriver Carnegie.

 

Mycket att laga

70 000 broar har tekniska brister, däribland var fjärde motorvägsbro.

600 broolyckor har inträffat sedan 1989.

Trafikstockningar och flaskhalsar är vanliga på 42 procent av motorvägarna i städerna. Efterfrågan på vägar överstiger dagens kapacitet med 43 procent.

Behovet av hamnar och vattentransporter ökar då utvidgningen av Panamakanalen står klar under 2016.

Många flygplatser är som en resa tillbaka till 1950- och 1960-talen.

När det gäller invånarnas nöjdhet med allmänna kommunikationer ligger USA på plats 25 av 32 OECD-länder

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET