”Carnegie bör inte vara noterat”

Efter att ha varit förskonad från kommentarskrivande är det återigen dags för undertecknad att skriva en kommentar. Missade därför raset under torsdagen och halva fredagen innan börsen återigen vände upp på fredagseftermiddagen. Även de andra börserna i Europa vände upp som ett led i att USA var upp kraftigt under förra veckans avslutande handel.
Och med en uppgång på en dryg procent under måndagen känns nu oron vi märkte av i onsdags och torsdags som bortblåst.
Blåsta kan dock Carnegies aktieägare känna sig. En rad storägare ska ha gått med på Carnegies förslag att cirka tre fjärdedelar av tradingavskrivningarna drabbar aktieägarna medan ledningen tar på sig resten av smällen genom att avstå bonus i år.
Talade under dagen med Aktiespararnas Gunnar Ek som var kritisk. Han menade att det är en gammal sanning att sällan lönar sig att investera i aktier i tjänsteintensiva bolag. Han tyckte inte att Carnegie inte borde vara börsnoterat utan borde vara ägt av de anställda. En stor anledning till att det är ett noterat bolag är för att de personer som erhåller nyemitterade aktier lätt ska kunna sälja dem på marknaden.
Han menade också att systemet i sig där anställda så tydligt blir belönade efter hur det går resultatmässigt gör det lockande att frisera resultaten åt det positiva hållet då det ger klirr i kassan. Gunnar Ek förstod inte hur Karin Forseke, med erfarenhet som operativ chef för London International Financial Futures under Barings Bank-tiden, inte hade ett system för att finna bedrägerier i en såpass stor enhet som Carnegies tradingverksamhet.
Carnegie handlades upp 25 öre under dagen. Bland de stora vinnarna hittades spelbolagen Unibet och Betsson med 8,4 respektive 5,5 procents uppgång. Unibets aktiekurs har därmed dubblats sedan i höstas och aktien har handlats upp med dryga 50 procent sedan i februari/mars i år.
Betssons aktiekurs har stigit med närmare 300 procent sedan årsskiftet och under årets två första kvartal har en rad insiders köpt på sig aktier i bolaget.
Vad som hänt i spelbranschen är att den politiska oron avtagit. Annat var det i höstas när USA förbjöd nätpoker inom landet. Nu ser det ut som att spelmonopolen inom EU kommer att försvinna i framtiden tvärtemot att det skulle bli skärpta regler mot nätspelande inom unionen.
Vidare konsolidering förväntas inom marknaden i en bransch som växer med 20-30 procent per år. Givet den starka tillväxten ser dessa bolags värderingar inte ansträngda ut trots den senaste tidens uppgång. Betsson säger sig också vilja växa snabbare än marknaden och uppvisade under det första kvartalet en omsättningsökning på 119 procent, jämfört med samma kvartal under 2006.
Däremot hittades Redbet bland förlorarna med en nedgång på 2,6 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.