Carmignac: Ebb på börsen 2019

BÖRSSPANING Centralbankerna är fast beslutna att skruva åt lite av de penningpolitiska likviditetsflöden som hållit tillgångspriserna flytande. Då ligger börsen illa till även 2019, spår Carmignac.

Börskorrektionen oktober 2018 har varit så pass brant att tekniskt drivna lättnadsrallyn inte bör uteslutas i korta loppet. Det ska dock mycket till för att centralbankerna ska avbryta sin normalisering av penningpolitiken. Stigande räntors deflationspress på tillgångspriser plus en vinstcykel som fortsätter försvagas ger då fallande aktievärderingar även 2019.

Det fastslog Didier Saint-Georges, Managing Director och medlem av investeringsrådet hos Carmignac, vid en presentation av den franska fondförvaltarens senaste strategisyn på tisdagseftermiddagen.

Carmignac-chefen pekar på hur börsnedgången, ur ett globalt perspektiv, redan pågått sedan inledningen av 2018. Björnmarknaden bekräftas bland annat av hur det är de högbelånade, cykliska bolagen som nu underpresterar allt tydligare mot den breda aktiemarknaden.

När vänder det då? Enligt Saint-Georges är det i nuläget svårt att se förutsättningarna för den negativa fasen i aktiecykeln brytas förrän centralbankerna “kastar in handduken” kring försöken att normalisera penningpolitiken.

Källa Bloomberg, Camignac.PNGKälla: Bloomberg, Camignac

Slut på likviditetsfloden Källa: Bloomberg, Carmignac


KOMMENTAR

Affärsvärlden Analys+ saknar tillförlitlig kristallkula, men dynamiken som Carmignac beskriver förefaller rimlig.

  1. De flesta riskprojekt i börsmiljö har på senare år haft goda utsikter, för den som antagit ett oavbrutet och obegränsat flöde av nollräntepengar.
  2. Skeptiskt lagda har invänt att även korta perioder av ebb vid finansieringskranarna skulle räcka för att blotta högriskbyggen, som nyttjat likviditeten för att belåna upp eller pyramidförvärva upp avkastningen från i grunden svaga eller skakiga (cykliska) affärer.

Den försiktige investerar i börsbolag som inte står och faller med ett visst finansieringsklimat.

Mer riskglada ser åtminstone till att välja bolagen vars värderingar tagit viss höjd för att finansieringskranarna emellanåt skruvas åt tvärt. Det kan betyda att viss sannolikhet för totalförlust av aktieinsatsen ska finnas med redan i startkalkylen.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF