Japan
Carlos Ghosn rasar mot japanska staten – anklagar potentater för komplott
Carlos Ghosn rasade mot allt och alla – de japanska rättsvårdande myndigheterna, politiker, forna kollegor och allierade – efter att ha flytt från 400 dagar som helt eller delvis frihetsberövad. 113 dagar hölls han isolerad.
“I dag är en stor dag för mig – en dag jag längtat efter sedan jag brutalt slets upp ur min tillvaro”, sade Carlos Ghosn i öppningen av sitt anförande för den samlade världspressen.
Fordonspampen släpptes till sist mot en borgenssumma om motsvarande över 100 miljoner kronor – varefter han efter en tid lyckades fly i ett privatjetplan via Turkiet med ett av sina tre pass – ett franskt.
“Åklagare gav mig rådet att bara erkänna. Erkänn nu, så är det över. Erkänner du inte så kommer vi gå efter din familj”, sade Carlos Ghosn.
“Jag är inte här för att beklaga mig för egen räkning utan för att kritisera ett dysfunktionellt rättssystem vari jag inte förtjänade att hamna”, sade Carlos Ghosn.
Det var när Renault blev storägare i Nissan för ungefär 20 år sedan som den nu närmast ikonförklarade fordonsbolagschefen Carlos Ghosn tillsattes från en post i Renault för att röja upp i det hårt skuldsatta japanska bolaget. Kostnader skars och via neddragningarna överträddes osynliga regler – på tvärs med konventionell japansk företagskultur. Strategin visade sig mycket lyckosam, men enligt Carlos Ghosn själv skulle strategin visa sig ha ett pris.
Han anklagas för bland annat förskingring av sin tidigare arbetsgivare Nissan samt skattefiffel mot japanska staten.
Själv hävdar han att planerna på fusion med franska Renault är vad som ligger bakom den “komplott” som ledde fram till hans gripande och anklagelserna om bedrägerier och felaktigt användande av företagsmedel.
Carlos Ghosn beklagade också att hans forne sekond Greg Kelly, som också greps den 19 november 2018, fortsatt är fast i Japan.
Som en jämförelse når Japan med andelen 99,4 procent av fällande domar mot åtalade samma nivå som Kina och Ryssland, vilket kan jämföras med USA:s 88 procent och Storbritanniens strax över 80 procent. Japan har hävdat att en låg budget för rättssystemet lett till att många diffusa fall kastas ut innan målen lett till åtal, men Human Rights Watch har i en rapport hävdat att det japanska domstolsväsendets möjlighet att förhöra misstänkta utan rätt till advokat också bidrar till den höga siffran.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.