Carl Bennet sågas

Vänsterpartiets utspel om att staten bör stärka sin makt över det svenska näringslivet får massiv kritik på bred front. Företrädare för såväl Svenskt Näringsliv, den akademiska världen och kollegerna i riksdagen dömer ut tanken helt. ”Statens makt bör snarare minskas än ökas om vi vill se någon tillväxt”, dundrar Göran Tunhammar, VD för Svenskt Näringsliv.

Lars Ohlys utspel i tisdagens FV, om hur statens inflytande i svenskt näringsliv bör ökas, möter massivt motstånd i alla läger. ”Han ger uttryck för en falang inom vänsterpartiet som är en falang är helt snett ute”, säger Göran Tunhammar, VD för Svenskt Näringsliv. ”Redan idag är staten i särklass den största ägaren på Stockholmsbörsen och jag anser snarare att dess inflytande ska minskas om man vill uppnå tillväxt och välstånd”, menar han och säger sig inte ens se stöd för tanken hos ledningen för landets stora fackföreningar.

”Sådana här förslag om någon slags märklig statskapitalism är en unken doft av löntagarfonder som vi bara sett hänföras till historiens skräphög”, säger Göran Tunhammar.

Utspelet går dessutom tvärtemot den utveckling som präglar diskussionen om det statliga ägandet i resten av världen, säger Magnus Henrekson, forskare på Handelshögskolan.

“Det är ingen tillfällighet att stater och offentliga ägare i hela världen retirerar från sina positioner. De har vunnit insikt om att de ofta är dåliga ägare och insett att det är lättare att utföra enbart en kontrollerande funktion än att vara kontrollerande och utförande på en gång.”

Det faktum att Sverige var tidigt ute med avreglering av bland annat telemarknaden skaffade oss ett försprång gentemot resten av världen, men detta gick förlorat just för att staten inte i tid gav ansvaret vidare till privata initiativ, menar han.

“Att man behöll kontrollen i Telia kan ha kostat det försprång som, rätt förvaltat, kunde gjort Telia till en världsspelare. Telia kunde kanske varit ett MCI eller Vodaphone, om det inte hade styrts politiskt allt för länge”, säger Magnus Henrekson som dessutom ser ett rekryteringsproblem i bolag som hamnar allt för mycket under statens kontroll.

“Det är svårt att attrahera toppkrafter till företag med dubbla mål. Hur ska man få en tung, kanske internationell, chef att ta ett jobb där politiska krafter plötsligt kan komma och slänga in helt nya mål för verksamheten av politiska skäl? Man kan också jämföra med vilka rekyteringsproblem de offentligägda vårdgivarna har redan idag.”

Moderaternas talesman i näringslivspolitiska frågor Per Westerberg sågar, föga oväntat, Ohlys utspel totalt. ”Ohly lever i sin egen värld”, säger Per Westerberg. ”Han är en gammaldags marxist, och sådana tankar som att staten skulle gå in och styra mediebolag, eller att det fanns någon poäng i socialisering av telebolagen, är inte är det rimligt. Det är ett resonemang som jag faktiskt trodde tillhörde en svunnen tid.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.