C-toppen med på miljardinvesteringen i Heimstaden – affären granskas av FI

Centerpartiets föreslagna partiledare Anna-Karin Hatt var med och fattade beslut om att investera närmare 10 miljarder kronor av Alectas pensionspengar i Heimstaden Bostad – en investering som nu granskas av Finansinspektionen. En liknande granskning fällde nyligen FI:s egen chef Daniel Barr.
C-toppen med på miljardinvesteringen i Heimstaden – affären granskas av FI - WEB_INRIKES
Anna-Karin Hatt är valberedningens förslag till ny partiordförande i Centerpartiet. Hon beslutade även om Alectas miljardinvesteringar i Heimstaden Bostad. Foto: Claudio Bresciani / TT /

Anna-Karin Hatt satt i Alectas styrelse och finansutskott mellan 2016 och 2019. Finansinspektionens granskning omfattar samtliga av dessa år – utom 2016.

2017 investerade Alecta närmare 5 miljarder av pensionspengarna i Heimstaden Bostad. Och året därpå ytterligare 5 miljarder. I sin roll som ledamot i både styrelsen och finansutskottet tillhörde Hatt den krets som fattade besluten.

Det aktieägaravtal som reglerar Alectas ägande tillsammans med norrmannen Ivar Tollefsens bolag är i flera väsentliga delar likt det avtal som nyligen fällde Pensionsmyndigheten, och i förlängningen Daniel Barr, som var myndighetens chef vid tiden för investeringarna.

En investering som aldrig borde gjorts

Alectas nuvarande VD Peder Hasslev har uttryckt skarp kritik mot besluten som togs av tidigare ledamöter. Han har bekräftat både för media och i bolagets årsredovisning att det funnits brister i både beslutsunderlag och investeringsprocess kring Heimstaden Bostad.

Enligt Hasslev får Alecta inte tillräckligt betalt för den risk bolaget tar, samtidigt som aktieägaravtalet ger för lite inflytande.  I intervjuer har han kallat avtalet obalanserat till Alectas nackdel och sagt att det aldrig borde ha ingåtts. Han har särskilt pekat ut 2017 som ett kritiskt år för pensionsspararna.

Bristerna som Hasslev beskriver liknar dem som Finansinspektionen lyfter fram i sitt sanktionsbeslut mot Pensionsmyndigheten. FI skriver att skillnader i ägarnas inflytande och incitament ökar risken för förlust av investerat kapital. Och att myndigheten i praktiken saknar möjlighet att ta sig ur aktieägaravtalet, som löper till 2047.

Anna-Karin Hatt lämnade Alecta våren 2019. Hon har avböjt att svara på Afv:s frågor om miljardinvesteringarna. Pressekreteraren Rebecka Rönnegård skriver att Hatt inte kan ge några kommentarer innan stämman den 3 maj.

Läs mer: Efter Afv:s avslöjande: PwC-revisor granskas för turer i Alecta

Så räddade Wallenbergarna sin påläggskalv ur Alecta-härvan

FI-chefen får gå – hamnar på ”elefantkyrkogården”

Strömhopp från FI: Barrs chefer slutar

FI kallar Alecta till möte nästa vecka

Ministern om Barrs framtid: ”Ska analysera”

Kenneth Bengtsson lämnar Alecta – Jacke kliver upp

FI-chefen lämnar tvärt – hade Heimstaden-granskningen på sitt bord

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från VECKANS FÖRETAG