Byråveteranen om rekrytering: ”Unga jurister tänker på ett helt annat sätt”

De svenska affärsbyråerna lägger stort fokus på rekrytering av unga jurister, som ställer egna krav på sina arbetsplatser. "I dag tänker unga jurister på ett helt annat sätt och passar på att testa olika byråer, snarare än att stanna på en i flera årtionden", säger Michael Wigge, VD på Wigge & Partners.
Byråveteranen om rekrytering: ”Unga jurister tänker på ett helt annat sätt” - Michael Wigge och Harem Mahir om rekrytering
Michael Wigge på Wigge & Partners och Harem Mahir på Roschier. Framför dem står Vinges "tacotruck". Foto: Pressbilder.
Rickard Algotsson. Foto: Pressbild.

“Affärsbyråerna är närvarande från dag ett. Jag minns min första dag på juristprogrammet när Roschier höll i vår välkomstföreläsning”, säger studenten Rickard Algotsson.

Han är även amanuens vid Stockholms universitet och projektledare på Juridiska föreningen. Under sin studietid där har han upplevt, vad han beskriver som, hård marknadsföring från de stora affärsbyråerna.

“Affärsbyråerna har en väldigt stark närvaro på universitetet.”

Utöver den välkomnande föreläsningen dag ett på Stockholms universitets juristutbildning, bjuder Roschier även på årliga sommarevent med mocktails och buffé. Det är ingen unik rekryteringsstrategi, flera byråer bjuder juriststudenter på trevligheter.

Vinge har till exempel en foodtruck som åker runt bland de olika universiteten som har juristutbildningar och delar ut tacos.

Men studenterna tycks se bortom event och mat när de väljer sin framtida arbetsgivare. Enligt flera affärsbyråer är hälsa den högsta prioriteringen.

Viktigt med en hälsosam arbetsplats

Harem Mahir är delägare på Roschier och har själv hållit i flera av välkomstföreläsningarna på SU.

“För att nå ut till studenterna försöker vi vara aktiva och närvarande under hela utbildningen, genom exempelvis mässor, sponsorskap”, säger han.

I fjol växte Roschiers juriststyrka med 5%, visar Affärsvärldens branschrapport. De rekryterar löpande och då mestadels nyexaminerade jurister. På frågan vad de unga juristerna prioriterar hos en arbetsgivare säger Mahir att det delvis handlar om jämställdhet, men också om en välmående arbetsplats.

Flera av byråerna som Affärsvärlden pratar med, bland annat Vinge, MAQS och Mannheimer Swartling, ser att unga prioriterar en hälsosam arbetsplats där balans mellan fritid och arbete ges.

“På senaste tiden upplever vi att en stabil och trygg arbetsplats har blivit allt mer attraktivt”, säger Karin Mendel, HR-chef på Mannheimer Swartling, vars juriststyrka ökade med 9% förra året.

“Periodvis blir det intensivt och kraven på tillgänglighet kan vara påfrestande och då är det extra viktigt att säkerställa återhämtning, att man stöttar varandra och vågar säga till om man behöver avlastning.”

Unga har “helt klart” en ny inställning

Även Wigge & Partners delägare och medgrundare Michael Wigge upplever balansen mellan fritid och arbete som en allt viktigare faktor när unga väljer arbetsplats. Men han har också märkt att det finns ett nytt sätt att förhålla sig till karriären.

“Det finns helt klart en ny inställning bland de unga juristerna”, säger han.

Han berättar att man förr började på en affärsbyrå med ambitionen att stanna länge, i hopp om att så småningom göras till delägare.

“I dag tänker unga jurister på ett helt annat sätt och passar på att testa olika byråer eller bolag, snarare än att stanna på en byrå i flera årtionden. Det är mer i linje med en annars vanlig karriärsutveckling för unga akademiker och sunt för vår bransch då många återvänder med nya erfarenheter.”

“Kommer behöva ha ett intresse för AI”

Affärsvärlden har också pratat med juridiska fakulteter där vissa uttrycker en oro för studenternas förmåga att läsa stora mängder text. Men hittills har Sveriges största affärsbyrå Mannheimer Swartling inte upplevt någon kompetensbrist.

Däremot har byrån ett nytillkommet krav i deras rekrytering, och det är om artificiell intelligens.

“De jurister som vi rekryterar i dag kommer behöva ha ett intresse för AI och hänga med i teknikutvecklingen”, säger HR-chefen Karin Mendel.

Men det kommer inte förändra byråns rekryteringsbehov, utan snarare sättet dess jurister arbetar på. Detsamma säger Vinges VD Louise Brorsson Salomon som säger att AI inte hotar behovet av nya jurister, men att byrån arbetar aktivt med tekniken.

Läs även:
Meste M&A-advokaten: ”Köparna har blivit mer noggranna”
Universiteten om juriststudenter: ”Allt svårare att ta till sig stora textmängder”
M&A-juristerna: Gröna omställningen skakar om marknaden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör