Bures guldägg: Plockat ut närmare en kvarts miljard i utdelningar från fondbolagen

Investmentbolaget Bures kapitalförvaltningsgren, Atle, har på kort tid förvandlats till en pengamaskin. Bara under 2021 kunde Atle plocka ut 150 miljoner kronor från Alcur, Fondita och TIN. Det visar Afv:s genomgång.
Bures guldägg: Plockat ut närmare en kvarts miljard i utdelningar från fondbolagen - 12_Gustav2_210118_Humle_0128 – kopia
Atles VD Gustav Ohlsson. Foto: Atle

Bures satsning på kapitalförvaltning har blivit en lönsam affär. Via koncernbolaget Atle har investmentbolaget fått hundratals miljoner kronor i utdelningar från sina fondsatsningar de senaste tre åren.

Atle – i sin nuvarande form – är ett holdingbolag som startades under 2018. Tanken var då att samla aktiva fondförvaltare under Atle-paraplyet och agera som en långsiktig partner för fondbolagen.

”Det blir mer och mer komplext att driva fondbolag. Regelverken har ökat rejält. Det finns många duktiga förvaltare, men dessa måste plötsligt ta hand om allting kring sin verksamhet. Det viktigaste vi kan hjälpa dem med är att bygga deras bolag. Vi försöker hitta de bästa förvaltarna och sedan hjälpa dem med allt omkring själva förvaltningen”, säger Gustav Ohlsson, VD på Atle, till Afv.

I dagsläget är Atle delägare i sex olika fondbolag, bland annat profilerade Alcur Fonder och TIN Fonder.

Atle-bolag Ingångsår Inriktning
Fondita 2014 Nordiska och Europeiska fonder
Alcur Fonder 2018 Alternativa investeringsfonder
Gro Kapitalförvaltning 2018 Diskretionär förvaltning
TIN Fonder 2019 Teknikfonder
Humle Fonder 2020 Sverigefonder med hållbarhetsfokus
HealthInvest partners 2022 Hälsovårdsfonder

UTDELNINGSREGN

Bure är ett investmentbolag som bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna. Idag agerar Bure som långsiktig ägare i ett tiotal portföljbolag inom en rad olika branscher, såsom IT, medicinteknik och genom holdingbolaget Atle även inom kapitalförvaltning. Sett till hela Bure koncernen utgör Atle runt 2% av substansen.

Kapitalförvaltarna under Atle har dock blivit en guldgruva för Bure.

Alcur Vinst (Mkr) Utdelning till ägarna (Mkr) Utdelning till Atle (Mkr)
2018 9,5 9,5 2,9
2019 41 41 12,7
2020 240 240 74
2021 234 234 72
Total erhållen utdelning 162
*Utdelningssifforna avser förslaget till vinstdisposition det innevarande året

Den kanske mest lukrativa investeringen är den i Alcur Fonder. Alcur är ett fondbolag med tre fonder – Alcur, Alcur Grow och Alcur Select. Fondbolaget är inriktat på alternativa investeringsfonder. Alcur är den största och viktigaste fonden. Det är en specialfond och har närmare 4,7 miljarder kronor i förvaltat kapital. Målet är att portföljen ska vara av låg risk och avkasta positivt oavsett marknadsklimat.

Fonden Alcur har inget jämförelseindex utan jämför sig istället med den riskfria räntan. Som investerare i fonden behöver man betala 1% i fast avgift, och 20% i prestationsbaserad avgift. Den prestationsbaserade avgiften är alltså 20% av överavkastningen mot den riskfria räntan (som mycket länge varit noll). På grund av fondens goda resultat och enkla jämförelser har avgiften under de senaste åren varit hög. En kund på Avanza som är intresserad av Alcur fonden kan komma att betala en avgift närmare 4%, enligt nätbankens hemsida.

Atles VD Gustav Ohlsson menar att avgifterna försvaras av duktiga förvaltare.

“Vi försöker hitta de bästa förvaltarna. På så sätt är det en premium-produkt, och därav är inte målet att ha det lägsta priset. Men generellt sätt försöker vi lägga oss ungefär med alla andra. Med det sagt är det viktigaste att fonden kan slå marknader efter avgifter,” säger Ohlsson och fortsätter:

“Vår hedgefond – Alcur – har en prestationsbaserad avgift. Vissa år så kan de gå bra för dem och då kan avgiften se hög ut. Men det är bara ifall kunden har fått en fin avkastning först”.

Alcur-fondens avkastning mot dess jämförelseindex
År Alcur SSVX90 (riskfri ränta)
2016 5,30% -0,30%
2017 -0,20% -0,70%
2018 3,80% -0,70%
2019 8,10% -0,40%
2020 18,80% -0,10%
2021 5,30% ingen info*
*Alcur har i sitt faktablad ej redovisat SSVX90 för 2021. Men enligt svenska riskbankens hemsida verkar SSVX90 under jämförelseperioden legat strax under noll.

Fondbolaget Alcur är lönsamt och taktar i dagsläget kring en vinstnivå omkring 235 miljoner kronor. Affärsmodellen är kapitalslimmad och har möjliggjort för stora utdelningar till fondbolagets ägare. De senaste åren har Alcur växt snabbt samtidigt som nästan hela vinsten delats ut varje år. Bara under de tre senaste åren har Alcur Fonder delat ut över en halv miljard till aktieägarna, däribland har 162 miljoner hamnat i fickan på Bure-bolaget Atle.

TIN-fonder

Ett annat välkänt fondbolag som delägs av Bure är TIN Fonder. TIN Fonder startade under 2019, och har sedan start varit en del av Atle. TIN Fonders första fond – TIN Ny Teknik – har närmare 130 000 ägare på Avanza och är en av de mest ägda fonderna på bankens plattform.

TIN Vinst (Mkr) Utdelning till ägarna (Mkr) Utdelning till Atle (Mkr)
2019 -0,2 0 0
2020 40,6 39 14
2021 104 102 37
Total erhållen utdelning 51
*Utdelningssifforna avser förslaget till vinstdisposition det innevarande året

Redan andra året – 2020 – gjorde TIN Fonder en vinst på 41 miljoner kronor. Året därpå – 2021 – var fondbolagets vinst hela 104 miljoner. Under året fastställdes att över 100 miljoner av dessa skulle delas ut till ägarna, då skulle ungefär 37 miljoner kronor av dessa hamna i Atles ficka.

Erik Sprinchorn Carl Armfelt
Erik Sprinchorn och Carl Armfelt på TIN Fonder. Foto: TIN Fonder

Utöver TIN Fonder och Alcur Fonder äger även Atle sedan en tid tillbaka andelar i kapitalförvaltarna Fondita och Gro kapitalförvaltning. Men har även på senare år gjort nya investeringar.

Nya satsningar

På senare år har Atle köpt andelar i både Humle Fonder och HealthInvest Partners. Humle Fonder har varit en del av Atle sedan 2020 och driver idag en Sverigefond och en nordisk småbolagsfond.

Båda fonderna har ett tydligt hållbarhetsfokus och förvaltas av Petter Löfqvist.

Carl Bennet.
Carl Bennet.

Under 2022 köpte även Atle andelar i fondbolaget HealthInvest Partners, som grundats av Anders Hallberg och Carl Bennet. Idag förvaltar Hallberg bolagets fond HealthInvest Alpha Fund. Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar globalt i företag inom hälsa och sjukvård.

Totala utdelningar

Atle gjorde under 2021 ett resultat på närmare 150 miljoner kronor, där vinsten hänvisas till vinstutdelningar från fondbolagen Alcur, TIN och Fondita. Nu i år förväntas ytterligare 37 miljoner i utdelning från TIN och 72 miljoner från Alcur, utifrån de båda fondbolagens resultat under 2021. Dessutom kommer troligtvis även Fondita dela ut till Atle.

Sammantaget innebär detta att Atle fått närmare en kvarts miljard i utdelningar enbart från fondbolaget TIN och Alcur de senaste fyra åren. Utöver detta förklarar även Ohlsson att Humle Fonder nu är lönsamma, vilket möjliggör för ökade vinstutdelningar framåt. Detta är pengar som kan både återinvesteras i Atle eller delas ut till Bure.

“Vårt mål är att göra fler investeringar och investera mer i våra existerande bolag om det behövs. Vi tar investeringar först och därefter delas en hel del ut till Bure. Bure kan även bidra med kapital ifall vi hittar större investeringar”, säger Atles VD Gustav Ohlsson. 

I nuläget verkar det vara så att det inte behövdes investeringar. För av Atles vinst på 148 miljoner under 2021, gjordes förslaget att dela ut 114 miljoner kronor till sina aktieägare. Av den utdelningen kommer Bure – som äger 93% av Atle – få den största biten av kakan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group