Bulten backar på vinstvarning

Stockholmsbörsen handlades något högre på tisdagsförmiddagen, men indexrörelserna var små. Bulten gick mot strömmen efter att ha vinstvarnat på måndagskvällen.
Bulten backar på vinstvarning - borsen-omx-pil-neutral-700_binary_6973200.jpg

Rapportsäsongen står för dörren, men ännu återstår några veckor om fler bolag behöver vinstvarna.

Omkring klockan 10.30 hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 1.650 och aktier för 3,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Energi och läkemedel var ett par av de sektorer som noterades högre, medan telekom och finans gick söderut. Starkast inom OMXS30 var Getinge, som steg 2,1 procent utan några offentliggjorda nyheter.

Bulten, som tillverkar fästelement för fordonsindustrin, har lämnat en vinstvarning på samma tema som när bolaget vinstvarnade i juli i år. En fortsatt nedgång på fordonsmarknaderna och anpassning av produktion mot efterfrågan har under det tredje kvartalet belastat resultatet med cirka 20 miljoner kronor. Svag efterfrågan kan påverka produktionstakten även under fjärde kvartalet, enligt bolaget. Aktien var 3,9 procent lägre.

Astra Zeneca säljer de globala Losec-rättigheterna till tyska Cheplapharm Arznelmittel för 243 miljoner dollar. Rättigheterna för Kina, Japan, USA och Mexiko ingår dock inte i affären. Astra Zeneca har även mottagit ett komplett svar från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kring marknadsansökan för PT010 vid behandling av kol. Astra Zeneca uppger att det kommer att arbeta nära FDA kring nästa steg i ansökningsprocessen, där en andra studie med positiva fas 3-resultat i studien Ethos kommer att inkluderas. Läkemedelsaktien var 0,5 procent lägre.

Moberg Pharma lyfte 9 procent. Bolaget har ingått ett exklusivt licensavtal med Taisho gällande utveckling, registrering och kommersialisering av MOB-015 i Japan. Moberg Pharma kan erhålla milstolpsintäkter på upp till 50 miljoner dollar, varav 5 miljoner dollar i samband med ingånget avtal. Bolaget har även meddelat att det fastställt den tidigare aviserade utskiftningen till ägarna till 46:50 kronor genom inlösen.

Lundin Petroleum och Tele2 handlades utan rätt till utdelning på 3:61 respektive 2:20 kronor. Lundin Petroleum steg trots detta med 0,4 procent, medan Tele2 backade 2,5 procent eller 3:70 kronor.

Sobi har fått en höjd rekommendation av Danske Bank, till behåll. Aktien handlades upp 2,5 procent.

Organoclicks riktade nyemission blev “klart övertecknad” och bolaget tar in cirka 90 miljoner kronor i stället för den på måndagen kommunicerade emissionsstorleken på cirka 65 miljoner kronor. Teckningskursen landade på 5:10 kronor per aktie motsvarande en rabatt om 7,3 procent gentemot måndagens stängningskurs. Aktien stärktes 3,6 procent till 5:70 kronor.

Dometic, vars amerikanska storkund Thor Industries i sin rapport i måndags tecknade en mer positiv bild av USA-marknaden för fritidsfordon, avancerade för andra dagen i rad och var upp 2,4 procent.

Calliditas steg 4 procent. Bolaget ser en möjlighet att ansöka om ett villkorat godkännande för Nefecon i Europa. Läkemedelskandidaten utvärderas för närvarande i fas 3 för behandling av njursjukdomen IgA-nefropati.

Invisio handlades upp drygt 3 procent, efter att ha tagit hem ett femårigt ramavtal vårt upp till 290 miljoner kronor med det amerikanska försvarsdepartementet.

Konsumentombudsmannen, KO, har stämt spelsajten Karamba som ägs av ett dotterbolag till Aspire Global. Enligt KO lovar Karamba bonusar och freespins som i praktiken tvingar spelaren att spela för mycket stora summor om inte pengarna ska gå förlorade. Aspire backade 6,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase