Bufabs VD: Vi gör balansräkningen redo för förvärv

Efter en stark pandemiuppgång redovisade Bufab en negativ organisk tillväxt och aktien dök på kvartalsrapporten. Anledningen till tillväxttappet är starka jämförelsetal, menar VD Erik Lundén. "Vårt starkaste kvartal någonsin tillväxtmässigt var Q2 ifjol", säger han till Affärsvärlden.
Bufabs VD: Vi gör balansräkningen redo för förvärv - Bufab
Bufabs VD Erik Lundén. Foto: Bufab

Handelsbolaget Bufab, som tillverkar komponenter, har sedan starten i Värnamo 1977 förvärvat över 50 bolag inom olika branscher. Idag finns verksamhet i 28 länder. Aktien var något av en pandemiraket och har på tre år rusat över 200%.

När bolaget under torsdagen släppte kvartalsrapport – där man redovisade en ökad omsättning och marginal och starkt kassaflöde – verkade marknaden mest ta fasta på den organiska tillväxten som föll med 5%. Aktien rasade 12% under torsdagen.

VD Erik Lundén berättar att den svagare tillväxtsiffran i kvartalet beror på en svagare utveckling i branscher som gick starkt under pandemin, och de starka jämförelsetalen.

“Vårt starkaste kvartal någonsin tillväxtmässigt var Q2 i fjol, så vi är upp mot mycket starka jämförelsesiffror. Det beror till stor del på att branscher som tidigare gynnats av pandemin nu mötte en svagare efterfrågan.”

Det handlar om kök, möbler, uteliv och hälsa. Branscher som däremot gått starkt under kvartalet är energi, fordon, industri och försvar, uppger han.

“Vi är väl diversifierade och finns i de flesta branscher, så när en bransch går svagare går en annan starkare. Vi är väl positionerade för att hantera en mer utmanande konjunktur”, säger Erik Lundén.

“Påverkar det vi kan”

Hur mycket styr ni bolagen från Värnamo?

“Vi är decentraliserade och våra cirka 50 bolag har en hög grad av självständighet och är ansvariga för sitt P&L. Vår målsättning är att beslut ska fattas så nära våra kunder som möjligt av de lokala ledningarna i bolagen där verksamheten bedrivs”, säger han och fortsätter:

“Vi i koncernledningen sätter förväntansbilden när det gäller ambitionsnivåer i bolagens planer, följer bolagens trender och utveckling mot plan och ser till att vi har en tydlig performance management-kultur på plats där vi tidigt tar tag i avvikelse mot plan och agerar proaktivt.”

Vad tänker du om marknadens reaktion idag? 

“Jag lägger mitt fokus på det vi kan påverka vilket är att Bufab ska fortsätta utvecklas och bli lite bättre varje dag och skapa ännu mer värde till kund.”

Tillbaka till Bufab

Den smålandsfödde Erik Lundén sökte sig till Bufab redan 2012. Den gången blev det inget, då det inte fanns någon ledig position. Istället gick han till Sandvik där han bland annat arbetade som försäljningschef i Europa, Asien och Afrika och senast som divisionschef för Parts & Services på Sandvik Mining & Rock Solutions i Nederländerna.

Men förra året gick flyttlasset till slut med hela familjen, från Amsterdam till Jönköping och nu pendlar han till Värnamo.

“Jag har länge följt Bufab och det känns väl lite som att komma hem. Det var en fantastisk tid på Sandvik och det finns en del likheter mellan bolagen. Men olikheterna är ju att Bufab är ett mindre bolag som är på en tillväxtresa som just börjat”, säger han och tillägger att han föll pladask för C-parts, alltså de olika typer av komponenter som bolaget fokuserar på.

Minskat personal

Trots att Bufab är diversifierad har man sett till att rusta för sämre tider, berättar Lundén. Under kvartalet minskade bolaget kostnaderna rejält.

“I Q3 i fjol satte varje bolag i koncernen en plan på hur de skulle klara utmaningarna på marknaden framöver. Under pandemin var det otroligt högt tryck på efterfrågan och då rustade vi efter det, så flera bolag fick tidigt i höstas agera för att få till en kostnadsstruktur som passar ett tuffare marknadsläge och för att kunna leverera på våra kortsiktiga prioriteringar”, säger han.

Dessa handlar om att fortsätta ta marknadsandelar, försvara eller förbättra sina marginaler samt förbättra kassaflödet, tillägger Lundén.

Förvärv på agendan

Tittar ni på några förvärv? 

“Ja det gör vi alltid. Vi vill växa organiskt och via förvärv. Min syn är att förvärv förtjänar man genom ett bra jobb”, säger han och fortsätter:

“Vi jobbar just nu med att ha en balansräkning som är redo för förvärv, och med den här starka trenden vi har i vårt kassaflöde och starka marginal kan vi successivt beta ner vår nettoskuld och få en bra position för att köpa bolag framgent.”

Vilka typer av bolag de tittar på vill han inte berätta. Han spar kanske på krutet till den kommande kapitalmarknadsdagen som kommer äga rum under fjärde kvartalet.

Men dessförinnan blir det semester på Västkusten med familjen.

Bufab

Grundandes: 1977 av Hans Björstrand och Roland Johansson.

Gör: Global leverantör av komponenter (C-parts).

VD: Erik Lundén.

Börsvärde: 13 mdr kr.

Nettoomsättning: 8,4 miljarder (2022).

Rörelseresultat: 990 Mkr (2022).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier