Budrykten på Sardus
Det är den skånske bluessångaren Peps Persson, i låten Hög Standard, som sjunger att “livsmedelsmaffian har glada dagar”. Och nog kan ett av börsens största livsmedelsbolag Sardus tala om glada dagar. Inräknat årets utdelning har nämligen börskursen stigit över 35 procent. Bakom kursuppgången ligger en bra kvartalsrapport, som till viss del berodde på att påsken inföll under det första kvartalet i år, i kombination med det bistra börsklimatet vilket lockar placerarna till så kallade tråkiga aktier. De senaste dagarna har dessutom huvudägaren LRF sagt sig villig att sälja sina aktier, vilket ytterligare spätt på kursuppgången. LRF äger 34 procent av aktierna och den som köper dessa kanske köper hela företaget.
Sardus har i dag tolv varumärken, bland annat Charkdelikatesser och Pastejköket. Bortsett från Falbygdens Ost är det idel köttillverkning i företaget. Den svenska livsmedelsmarknaden växer knappt alls, men genom flera förvärv har Sardus lyckats växa med över 15 procent under de senaste åren. Nettovinsten har inte förändrats nämnvärt, vilket berott på att förvärven fört med sig en hel del goodwill som pressar resultatet. Kassaflödet per aktie har förbättrats kraftigt, eftersom avskrivningarna inte påverkar kassaflödet. Det har i sin tur inneburit stora utdelningar till aktieägarna.
Höga skulder
Värderingen av företaget i dag är inte ansträngd. Med en beräknad nettovinst i år på drygt 64 miljoner kronor handlas aktien till ett p/e-tal på 12.
Däremot kan balansräkningen snart bli ansträngd om någonting skulle gå snett. Goodwillen är i nivå med det egna kapitalet och skulderna är historiskt höga. Ragnar Bringert, vd på Sardus, invänder mot det argumentet.
– Alla företag som vi köpt har varit och är lönsamma och därför är goodwillen inget problem, säger han.
Sardus brukar karaktäriseras som en godbit för riskkapitalbolagen. Den som köper Sardus kan nämligen, med en bra finansiering, leva gott på bara kassaflödet. Svårigheten har legat i vad man ska göra med företaget, eftersom några naturliga strukturaffärer inte finns.
Tre alternativ
Finska Atria kan vara ett alternativ. Företaget för samtal med LRF och är alltså berett att bli huvudägare i Sardus. Innebär detta att Sardus blir uppköpt? Troligen inte.
Affärsvärlden ser tre alt-ernativ:
* Atria lägger bud på hela Sardus. Budet hamnar runt 90 kronor per aktie.
* Diskussionerna mellan Atria och LRF spricker och ingenting händer.
* Atria köper LRF:s post och kvarstår som huvudägare under en lång tid framöver.
Affärsvärlden tror mest på det tredje alternativet. Därmed bör kortsiktiga placerare plocka hem sina vinster nu. Långsiktiga ägare kan ligga kvar, eftersom kassaflödet borgar för ytterligare ett par år med hög utdelning (det förutsätter som sagt att ingenting går snett).
På en fallande börs är det alltid värt något.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.