Budröta i Tritel Media

Aktieägarna i danska Live Networks överges av Tritel Media och Tritel Investment. Det planerade budet genomförs efter många om och men inte alls. Samtidigt fortsätter Tritel att skjuta utlovade affärer och en nyemission framför sig. NGM och Köpenhamnsbörsen väljer att se mellan fingrarna.

Tritel Media noterades hos NGM strax före årsskiftet i vad som kvalar in som alla tiders snabbaste noteringsprocess. Så här i efterhand står det klart att bolaget var långt ifrån moget för börsen.

I dagsläget saknar Tritel Media tillräckligt med aktieägare för att uppfylla NGM:s krav, styrelsen är inte fulltalig och bolagsstämman ser ut att anordnas så sent som någon gång i juni. Av affärsidéerna som presenterades i prospektet har hittills inget blivit av. Det har talats om ett flertal bolagsköp men några underskrivna kontrakt har inte synts till. Senaste beskedet är att förhandlingar pågår med en tysk mediegrupp.

Den nyemission, som skulle ske under andra kvartalet, är samtidigt uppskjuten till senare under året, enligt senaste kvartalsrapporten.

En affär som däremot snabbt klubbats igenom är investeringen i ett marockanskt filmstudio- och nöjesparksprojekt. Hela kassan på en dryg miljard kronor och en ansenlig mängd lånade pengar läggs på detta tidigare helt okända projekt.

Tritel Media och hemliga huvudägaren Tritel Investment har också utnyttjat Tritels börsnoterade aktie och börsvärdet på omkring 2 miljarder kronor för en raid på Köpenhamnsbörsen.

Det närstående och tillika börsnoterade svensk-danska Live Networks har tömts på verksamhet och sitter idag med en stor ägarpost i Tritel Media som enda tillgång.

I januari lade Tritel Media ett bud på rörelsen i Live Networks. Betalning skulle ske med egna nynoterade aktier. I februari kom beskedet att Tritel Investment gick in som budgivare i Tritel Medias ställe. Affären gick igenom och Tritel Investment sade sig också ha hittat en oberoende köpare av verksamheten. Vem detta är är fortfarande okänt. Det underliga är att Tritel Media hela tiden sagt sig vara intresserad av video-on-demand-verksamheten i Live Networks.

Saknar underlag
I mars kom så beskedet att Tritel Investment även lägger ett bud på alla aktier i det nu tömda Live Networks. Betalning skulle ske med aktier i Tritel Media. Men även här ändras nu planen. Det senaste beskedet från Tritel Investment är att bolaget inte lyckats ordna fram de dokument som Köpenhamnsbörsen krävt som underlag inför det publika budet. Därför dras budet helt enkelt tillbaka.

Budhärvan är minst sagt anmärkningsvärd. Att offentliggjorda bud dras tillbaka från en dag till en annan är kontroversiellt. Men hittills verkar NGM och Köpenhamnsbörsen inte ha reagerat.

De danska aktieägarna får idag sätta hoppet till att Live Networks vd Castro Khatib, som också är mycket aktiv i Tritelsfären, lyckas sälja aktierna i Tritel Media. Själv utlovar han ett överskott på 180 miljoner danska kronor under 2006 i årsredovisningen. Pengarna ska komma från aktieförsäljningar.

Live Networks årsredovisning visar att de enda som har fått se några pengar hittills är ledningen, styrelsen och huvudägaren. Under 2005 betalade Live Networks ut 1,3 miljoner kronor till styrelsen, 2,2 miljoner till ledningen, 1 miljon kronor i konsultarvoden till huvudägaren Aladdin Investment Services och 0,4 miljoner i konsultarvoden till styrelsen. Merparten av pengarna hamnade hos den grupp av personer kring Castro Khatib som idag styr både Tritel Media och Live Networks.

Arvodena flödar även i Tritel Media. Under första kvartalet gick merparten av utgifterna på en dryg miljon kronor till olika “rådgivare”.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.