Budet är redan ”höjt”

Old Mutual väljer att förlänga budet. Jim Sutcliffe säger till Affärsvärlden.se att orsaken är "tekniska faktorer". "Svepskäl", hävdar Hans-Erik Andersson, vd för Skandia.

Aktieägarna i Old Mutual gav vid dagens extra bolagsstämma stöd för budet på sparkoncernen Skandia.

– 92 procent av rösterna gav sitt stöd. Nu fortsätter vi som planerat, säger Jim Sutcliffe, vd för Old Mutual till Affärsvärden.se.

Hur många aktier måste ni egentligen få in för att ni ska gå vidare?

– Vi nämner ingen procentsiffra. Över 90 procent vore bra, men det är inte nödvändigt.

Kan du tänka dig att höja budet för att få en större anslutning?
– Naturligtvis skulle en del aktieägare bli övertalade av ett högre bud, och Hans-Erik Andersson har tydligt sagt att han anser att priset borde vara högre. Å andra sidan tycker uppenbarligen 8 procent av våra aktieägare att priset redan är för högt. Vad som är obestridligt är att budet är väsentligt högre än vad det genomsnittliga aktiepriset legat på under de senaste 12 månaderna. Så vi ser ingen anledning att gå högre.

Analytiker förväntar sig att Skandia kommer att presentera en stark rapport imorgon. Skulle det kunna motivera en höjning av budet?
– Uppenbarligen skulle det kunna göra det, men samtidigt var vår rapport stark så vår rapport skulle i så fall motivera en sänkning av budet.

Sedan budet lades har pundet stärkts gentemot kronan, och ni har räknat i pund. De facto skulle ni kunna höja budet med 4-5 procent utan att det blir dyrare för er i pund.
– Om du ser det från ett annat håll har budet redan höjts eftersom värdet av budet i kronor har stigit.

Old Mutual presenterade en stark rapport idag. Kan det påverka Skandia-affären?
– Jag tror att Skandias aktieägare kommer att känna sig mer bekväma med att äga aktier i Old Mutual.

Har du gjort några misstag i den här processen?
– Vi gör misstag som alla andra. Hade vi kunnat agera snabbare, så hade vi gjort det. Men det är en komplicerad situation, och jag är inte säker på att det hade varit bra att skynda på processen.

Om affären inte blir av, kommer du att avgå?
– Jag tycker att resultatet av bolagsstämman visar att våra aktieägare är nöjda med bolagets ledning. De har gett oss sitt stöd. Och för övrigt tror jag det är osannolikt att affären inte går igenom.

Vad var det egentligen som avslöjades under due diligence-processen som motiverade att ni sänkte ert bud från 45-48 kronor till dagens nivå?
– En rad olika saker. Men exempelvis var skattesynergierna lägre än väntat, och dessutom var kassaflödet svagare än vi hade förväntat oss.

Varför har ni förlängt budperioden till den 16 december?
– Det är av tekniska orsaker. Affären kan inte avslutas förrän alla myndighetsprövningar gjorts och vi tror att den mest troliga tidpunkten för det är i mitten av januari, men det kan också inträffa så tidigt som i mitten av december.

Men “tekniska orsaker” anser Hans-Erik Andersson, vd för Skandia, bara är ett svepskäl.

– Det är klart att för de aktieägare som lämnar in sina aktier uppstår problem. De kan inte handla förrän affären eventuellt avslutas. Men det låter väldigt underligt till att börja med att de skulle skylla på tekniska faktorer. Det är knappt 15 procent som tydligt sagt att, den här affären är inte bra och att de inte tänker lämna in sina aktier. Till det har aktiespararna börjat samla in listor. Nej, att förlänga budtiden en vecka innan den går ut kan jag bara se som ett svaghetstecken, säger Hans-Erik Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.