Bud på Swedish Match kan stressas fram

I morse bekräftade Japan Tobacco att tobaksbolaget lagt ett bud på brittiska Gallaher. Det eldar på spekulationerna om att även Swedish Match befinner sig i skottgluggen. Och bolagets planer på att drastiskt öka belåningsgraden och en eventuell öppning för snusförsäljning inom EU nästa år, kan stressa fram ett bud.

Medelstora tobaksbolag som Swedish Match, Altadis och Gallaher har under en längre tid nämnts som potentiella uppköpskandidater. Morgonens besked om att Japan Tobacco lagt ett bud på brittiska Gallaher stärker förväntningarna. Konsolidering i sektorn tenderar att utlösa konsolidering och intressenter som eventuellt legat och spanat på ett objekt en tid får eld i baken.

Det som talar för ett uppköp är dels att bolaget har en vidöppen ägarstruktur, dels har bolaget än så länge en relativt låg belåning. Det betyder att budgivaren kan betala en hög premie och ändå betala av lånen snabbt efter förvärvet eftersom man kommer över bolagets kassa. Dessutom har rökfri tobak, där Swedish Match är starkt, väsentligt bättre framtidsutsikter än cigarretter.

– Tittar vi på vad Japan Tobacco betalar för Gallaher, och för över de vinstmultiplarna på Swedish, då ser vi en uppsida på ungefär 15 procent. Lägger man dessutom till att Swedish Match har bättre framtidsutsikter och justerar siffrorna för de aktieåterköp som pågår. Då ser vi en uppsida på 30 procent jämfört med dagens kurs i en budsituation, säger David Halldén, analytiker på Cheuvreux.

De senaste åren har andelen internationellt ägande ökat markant. Och storägarna och aktivisterna Parvus, med dansken Mads Eg Gensmanns i spetsen, och amerikanska Wellington har tillsammans två man i styrelsen – Andrew Cripps och Conny Carlsson. Det talar för att bolaget kommer att få en belåningsgrad i nivå med konkurrenterna, det vill säga en nettoskuld på tre till fyra gånger rörelseresultatet före avskrivningar och finansnetto (ebitda). För närvarande håller Swedish Match på att lyfta sin belåningsgrad med en ganska hög nivå av aktieåterköp. Och enligt vad källor tidigare uppgivit till Nyhetsbyrån Direkt är en nettoskuld mot rörelseresultat före avskrivningar på åtminstone 3,5 gånger att vänta i Swedish Match. Det skulle resultera i en återköpskapacitet på åtminstone 12-13 miljarder kronor som kan utnyttjas över ett par år. Samtidigt har bolaget ett kassaflöde på 1,2-1,4 miljarder varje år som också kan användas till återköp.

– Ska man köpa bolaget är det läge nu, innan Swedish Match har lyft sin belåningsgrad och innan EU öppnar upp för snus vilket kan ske redan 2007. För då kommer bolagets aktiekurs att gå, det blir dyrare att köpa bolaget och man kommer över mindre kassa när bolaget införlivas.

De utländska investerarnas agerande kan alltså stressa fram ett bud. Brittish American Tobacco, BAT, Imperial Tobacco eller andra större tobaksbolag som kan tänkas vara intresserade, borde börja tänka på att agera nu.

– Enligt min bedömning kommer Swedish Match inte att nöja sig med att öka belåningen i den grad som redan är kommunicerat. Det kommer att komma reviderade finansiella målsättningar där man lyfter skuldsättningsmålen ännu mer framöver. Eftersom det skulle ta för lång tid att komma fram till en önskad belåningsgrad genom att göra aktieåterköp på 10 procent per år av utestående aktier, så kommer man kanske att lösa in 30 procent på en gång, säger David Halldén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase