Bryt tristessen
Tycker du att börsen är trist, att verkstadsbolagen är högt värderade och att Ericsson fortfarande är en högriskaktie? Och vill du, trots detta, ändå inte lämna aktiemarknaden? I sådana fall kan en lösning på problemet vara att utfärda köpoptioner på egna aktier, så kallade “covered calls”. Det är en metod som kan fungera bra just på en stillastående börs. Sedan årsskiftet har inte Affärsvärldens generalindex rört sig nämnvärt, och det är fullt möjligt att börsen fortsätter sin kräftgång större delen av året.
Att utfärda köpoptioner på egna aktier är en gammal optionsform som används flitigt av institutioner och större placerare. Det är ett bra sätt att tjäna pengar, trots att kurserna står still eller till och med sjunker något. Experter karaktäriserar ofta formen som ett lågriskalternativ (till skillnad från att utfärda köpoptioner utan att äga själva aktierna, vilket innebär en mycket större risk).
Så här går det till
Ponera att vi köper aktier i Electrolux som kostar 184 kronor. Sedan utfärdar vi en köpoption på nivån 190 med lösenmånad juli. Vi har då förbundit oss att sälja Electrolux för 190 kronor i juli (lösendatum för aktieoptioner är den tredje fredagen i den berörda månaden). För detta erhåller vi en premie på 9 kronor. Om Electrolux under perioden går över 190 måste vi sälja dem. I det läget har vi tjänat 15 kronor; mellanskillnaden på 190 och 184 plus premien på 9 kronor. Avkastningen är med andra ord 8 procent på knappt 4 månader, vilket motsvarar en årsavkastning på 26 procent.
Motparten, det vill säga den som är beredd att köpa Electrolux för 190 kronor i juli, kommer bara att utnyttja sin rätt om aktien stänger över 190 kronor. Faller aktien till exempelvis 180 kronor kommer inte motparten att utnyttja sin rätt, eftersom denne hellre köper aktien på marknaden till 180 kronor. Optionen förfaller och blir värdelös, men för vår del kan vi i alla fall glädja oss med att vi köpt Electrolux för 175 kronor (184 minus premien på 9). Vi kan då börja om processen och utfärda nya optioner i nästa lösenmånad, vilket i detta fall är oktober. Och det är faktiskt här som den maximala avkastningen uppnås. Genom att hela tiden kunna plocka in nya premier blir det till slut en rejäl vinst – på en aktie som står still eller till och med sjunker lite.
Tio tips
Blir det ett rejält ras för aktien är premien som man erhållit en klen tröst. Därför ska den som tror på kraftiga kursfall inte göra en “covered call”. Samma sak gäller den som tror på en kraftig uppgång. Det är inte roligt att tvingas att sälja sina Electroluxaktier på 190 kronor om aktien stiger till 240 kronor.
Affärsvärlden tror dock inte på en kraftig börsuppgång och inte heller på ett kraftigt ras. Därför finner vi denna metod utmärkt för det här börsklimatet. Vi har siktat in oss på tio stycken aktier som vi tycker är lämpliga att göra en covered call på. Aktierna är inte självklara säljkandidater, som exempelvis Assa Abloy, eller självklara köpkandidater som H&M och Holmen. I stället är det aktier som vi tidigare varit positiva till, men som stigit kraftigt och på de här nivåerna börjar bli fullvärderade. Vi tror alltså på små kursrörelser för dessa tio aktier.
Just Electrolux, Atlas Copco och SCA är sådana aktier. AstraZeneca är ett annat exempel. Läkemedelsbolaget är välskött, men aktien har stigit kraftigt och är dyr i förhållande till sina konkurrenter, varför den som äger aktier i företaget kan utnyttja tillfället till att utfärda köpoptioner. Övriga aktier är: Sandvik, SEB, Skandia, SKF, Stora Enso och Volvo.
Skandia lockar
I samtliga fall blir avkastningen, förutsatt en liten kursuppgång, mellan 5 och 10 procent på bara några månader. Lägst avkastning ger Volvo som enligt vårt förslag endast skulle ge 5 procent, förutsatt att man blir löst på aktierna. I själva verket ser kalkylen dock ännu aptitligare ut, eftersom Volvo lämnar en utdelning på 8 kronor under perioden. Samma sak gäller för de flesta av aktierna; eftersom vi är inne i en stämmoperiod kommer en hel del utdelningar att tillfalla aktieägarna och förbättra avkastningen.
Den som utfärdar en köpoption i Skandia och blir löst får en avkastning på hela 10 procent på bara några månader. Skandia tillhör dock de mest volatila aktierna på Stockholmsbörsen och den höga avkastningen ska ses som en kompensation för den risk man tar genom att köpa aktien, som likväl kan falla kraftigt under perioden.
I tabellen intill syns Affärsvärldens aktie- och optionsval. Dessa ska endast ses som förslag på lämpliga placeringar. Om man som placerare har en annan syn på aktiens potential ska man förstås välja en annan position. Naturligtvis kan man använda andra lösenkurser och månader som passar placeringshorisonten bättre. Poängen är dock solklar: det går att tjäna pengar på en trist börs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.