Brummer rensar i leden

Efter två år i rad med negativ avkastning stuvar Brummer & Partners om i hedgefonden Zenits förvaltargrupp. Bland annat får den evige börsskeptikern Douglas Cliggott lämna fonden.

Zenits svaga utveckling under 2003 och 2004 – den första tiden med negativ avkastning sedan fonden startades 1996 – har fått Patrik Brummer att gå fram med yxan bland fondens förvaltare.

Det kraftigaste hugget svingas mot amerikanen Douglas Cliggott, chefsstrategen på JP Morgan som värvades till Brummer & Partners för tre år sedan för att bygga upp ett kontor i New York. Douglas Cliggott har framför allt gjort sig känd för sin skeptiska syn på börsens värdering, något som också är orsaken till Zenits dåliga utveckling den senaste tiden.

– Resultatet under 2004 är otillfredsställande. Den främsta förklaringen till den svaga utvecklingen var vår alltför negativa inställning till i synnerhet den amerikanska aktiemarknaden, skriver Per Josefsson, förvaltare och en av Patrik Brummers sex partners, i Zenits färska årsberättelse.

I årsredovisningen avslöjas också att Douglas Cliggott lämnade Zenit vid årsskiftet, liksom analytikern Thomas Van Leuven. Tillsammans ska de två starta en ny fond. Vid sidan av Douglas Cliggott har ytterligare två personer fått lämna sina förvaltaruppdrag för Zenit. Det är Bo Börtemark, som i stället blir analytiker, och Carl Saxon som har lämnat fonden helt och hållet.

En annan Brummerfond som haft ett tungt 2004 är Manticore, en hedgefond med inriktning på aktier inom branscherna it, media och telekommuni- kation. Avkastningen under året blev endast 0,7 procent. Efter årsskiftet lämnade grundarna Ola Björkmo och Jonas Fredriksson, och även förvaltaren Peter Sjunnesson, fonden. De enda återstående förvaltarna av fonden är nu Niklas Frost och Magnus Angenfelt.
_________________

… och Zenit köper Ericsson

Zenit har laddat för ett hyggligt börsår 2005 och ser stora möjligheter inom “stock picking”. Bland annat har fonden storköpt Ericssonaktier.

Under februari köpte Zenit, Sveriges största hedgefond, 12 miljoner aktier i Ericsson. Posten är värd nära 250 miljoner kronor och efter innehaven i Skanska, SCA och Lundbergs är det Zenits största kända på Stockholmsbörsen, enligt Sis Ägarservice.

Zenit avslöjar sällan hur de placerar, men i den färska årsberättelsen görs ett undantag. Förvaltarna andas optimism och spår att europeiska börsföretag kommer att fortsätta med de senaste årens starka produktivitetsutveckling. Och även om 2005 blir ett sämre börsår än 2004 finns det köpvärda enskilda aktier.

– Under 2005 kommer fondens avkastning troligen att skapas ur framför allt våra aktiespecifika idéer. Marknadens allmänna rörelser lär, som det ser ut just nu, ge ett relativt sett mindre bidrag, skriver förvaltaren Per Josefsson.

“Stock picking” i stället för spekulation i en bredare upp- eller nedgång på börsen är alltså det som gäller. En antydan om vad Zenits förvaltare tror på i år finns i de för årsskiftet redovisade innehaven.

Störst exponering hade Zenit då mot teleoperatörer, där Deutsche Telekom, holländska KPN, Telenor och Telia Sonera var de främsta innehaven. Även bank- och finansaktier lockade, och då framför allt Föreningssparbanken, Nordea och Handelsbanken.

Inom det som kallas basindustri var SCA det största innehavet, medan bland annat amerikanska Gillette-aktier hade blankats i en spekulation om kursnedgång. Om denna position kvarstod in i januari gick Zenit på en nit. Efter ett uppköpsbud från Procter & Gamble rusade nämligen Gillette-aktien. Noteras kan att Gillette var en av relativt få blankade aktier i Zenitfonden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.