Brummer lanserar nya fonder efter Latitude-fiaskot
Efter ett kursras på 31 procent fick ledningen för Brummer & Partners, med vd Klaus Jäntti i spetsen, nog. I måndags kom beskedet att hedgefonden Latitude läggs ned.
– Trots det dåliga resultatet hade vi fullt förtroende för förvaltarna av Latitude fram till och med halvårsskiftet. Droppen som fick bägaren att rinna över var augustiresultatet, säger vd Klaus Jäntti.
Men nu tar Brummer & Partners nya tag. Tre nya fonder kommer att lanseras inom ett år. Den första kandidaten, Race Point (Bermuda), är redan igång i liten skala men lever ett liv i skymundan. Sedan starten förra sommaren fram till och med juli 2006 har fonden haft en avkastning på drygt 6 procent.
– Vi har ännu inte låtit vår fond Helios investera i Race Point eftersom avkastningen inte förrän nu levt upp till kraven. Nu är fonden upp fem procent i år, så det är en bra början. Vi har som princip att vår egen firma först tar risk och när resultatet är tillfredsställande investerar Helios, säger Klaus Jäntti.
Till skillnad från andra aktieorienterade hedgefonder inom Brummer & Partners tar Race Point långa och korta positioner i hela branscher, snarare än i enskilda aktier. Positionerna tas bland annat via så kallade ETFs (Exchange Traded Funds) och olika derivat. Fonden är inriktad på den amerikanska börsen och förvaltarnas analysarbete utgår från etablerade, men underanalyserade, samband mellan hur förändringar i makro- och branschdata påverkar enskilda branschers intjäning.
Den andra kandidaten, Archipel, är en aktieorienterad hedgefond. Förvaltarna ska kapitalisera på felprissättningar mellan enskilda aktier. Enligt planen ska Archipel lanseras som en fond i början av 2007. Den förväntade risknivån kommer att hållas på en relativt låg nivå.
Den tredje kandidaten, Alluvion, kommer att startas under hösten, men drivas internt till att börja med. Planen är att fonden ska lanseras under hösten 2007 om allt går som det ska.
Både Archipel och Alluvion kommer att baseras på kvantitativ analys. Trots det kommer fonderna att ha helt olika inriktning.
– När det gäller Archipel handlar det om enskilda aktier, det handlar om stockpicking, men utifrån en kvantitativ analys. Även Alluvion baseras på kvantitativa modeller men där handlar man med makroinstrument, som till exempel räntor, valutor i olika länder och aktieindex, förklarar Klaus Jäntti.
Det här är de första kvantitativa fonderna i gruppen. Varför startar ni dem nu?
– Det är bra att ha ett systematiskt inslag i gruppen. Man vet att det kan komma svaga perioder, men man behöver inte ha en pressad förvaltare för det.
Upplever du att kvantitativ analys blivit mer accepterad?
– Ja absolut. En av världens bästa hedgefonder, Renaissance Capital, förvaltas helt och hållet utifrån kvantitativa modeller. De är enormt stora, väldigt framgångsrika och förvaltas av en ytterst hemlighetsfull amerikan. Det är oerhört svårt att få ut någon information, men jag gissar att de förvaltar uppemot 8 miljarder dollar.
Hur stora kommer de nya fonderna att bli?
– Vi har inte några sådana mål. Det är avkastningen som är avgörande för hur mycket pengar man får att förvalta. Men en fond som bara koncentrerar sig på en liten aktiemarknad, som till exempel Finland, kan inte bli alltför stor. De här fonderna kan å andra sidan bli i princip hur stora som helst, säger Klaus Jäntti.
För närvarande förvaltar Brummer & Partners totalt 36 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.